Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 7 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 1 month, 3 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 2 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Sprechen Sie Deutsch?

På ungdomsskolen valgte jeg, som så mange andre, tysk. Jeg tror faktisk hele 75% av vårt kull gjorde det samme. En av tingene vi ble fortalt den gangen var at tysk var det «tekniske språket». Hvis vi tenkte på å studere realfag kunne det nok være lurt å velge tysk.

Det var naturligvis sant en gang. Rundt begynnelsen av dette århundret var tysk det store fysikkspråket, sikkert delvis fordi så mange store fysikere skrev på tysk. Einstein, Planck, Born, Lorentz, Boltzmann, Pauli og sikkert mange andre, skjønt jeg må innrømme at jeg bare nevner folk med tysk-klingende navn her. Om de faktisk bodde i Tyskland eller Østerrike er jeg usikker på. Men uansett, tysk var et stort språk innen realfag.

Så kom imidlertid denne krigen, og den ødela i grunnen alt. Ikke bare utvandret utrolig mange vitenskapsfolk til Storbritannia og USA før krigen, men også etter krigen var det mange rakettforskere og slikt som ble rekrutterte til å jobbe for USA, og plutselig var engelsk det store språket, og nå er det bare bull at man bør velge tysk om man vil bli realist.

Men i alle fall, jeg valgte tysk, og jeg hadde i grunnen et par lite inspirerende lærere, helt til jeg kom i andre på videregående. Her fikk vi en lærer som på mange måter fikk meg til å få lyst til å lære tysk. For det første inspirerte han meg gjennom frykt, men også etterhvert fordi han hadde bra holdning. For eksempel, av og til var det noen som søyt hvis han nevnte en prøve, fordi «Vi har norskprøve dagen etter» og denslags. Dette avfeide han naturligvis, fordi, som han sa, det er ikke meningen at du skal lære deg pensum dagen før en prøve. Og det hadde jeg alltid pleid å tenke når folk sa slike ting.

Videre sa han at det ikke var hans jobb å lære oss tysk. Det skulle vi lære hjemme på kammerset, som han sa, og det også apellerte veldig til meg. Resultatet av det hele var at jeg fikk en voldsom inspirasjon, og faktisk ønsket å lære meg tysk. Dessverre fikk jeg dette kicket omtrent en måned før jeg var ferdig med tysk for godt, så det ble ikke til at jeg gjorde noe med det.

Nå føler jeg imidlertid at det er på tide å ta tak i dette igjen. Det er nesten litt pinlig å gå rundt og tenke på meg selv som høyt utdannet, og så bare snakke to språk. I gamle dager snakket de jo alt mulig rart, så det burde jeg også greie. Dessuten er det visst noe med at man bør lære seg et språk i ny og ne, hvis ikke blir det mye vanskeligere når man først setter i gang.

Jeg har derfor gått til det drastiske skritt å bestille et søndagsabonnement på Frankfurter Allgemeine Zeitung, som forhåpentligvis vil begynne å dukke opp i postkassen min om en uke eller to. Jeg regner med at jeg vil plukke opp litt tysk hvis jeg pløyer meg gjennom en tysk avis i uken, med flittig bruk av ordbok.

-Tor Nordam

Comments

B,  30.10.07 12:06

Jeg tror at i gamle dager kunne man lære seg noen formularer å lire av seg og så trodde alle de andre som ikke kunne snakke annet enn morsmål at denne karen som tala framandmålføre var flink. Han hadde attpåtil vært i Christiania og studert. Da måtte det være riktig.
Jeg tror du kommer til å bli et bedre menneske av å lese Frankfurter Allgemeine Zeitung. Eller de som kommer på besøk og ser at den ligger der vil i det minste tro at du er kar.

Tor,  30.10.07 12:24

Det siste du sier der er nok minst 20% av grunnen til at jeg kjøper den.

Anders K.,  30.10.07 12:28

Jeg tenkte å foreslå Donald på tysk, ettersom det er både mer vanlig språk og mindre stress å sette seg ned med, men da hjelper altså ikke det.

Tor,  30.10.07 12:40

Jo, du kan forsåvidt foreslå det. 80% av motivasjonen er jo at jeg vil lære tysk. Men hvor kjøper man Donald på tysk?

Anders K.,  30.10.07 13:06

I Tyskland, så klart. For øvrig også et flott sted å lære seg tysk.

Kristian,  30.10.07 13:42

I dag havnet jeg nesten på en tysk artikkel i Z. Krystallographie. eller noe. Jeg var interessert i en krystallstruktur. Men heldigvis hadde vi ikke tilgang så slapp jeg å lese tysk.

Ellers er tysk veldig kult, men mangler allikevel som alltid motivasjon for å läre det. Jeg deler kontor med en tysker som fortalte meg at han skulle tvinge meg til å snakke mer tysk, så vi får se hvordan det går.

Ulf,  30.10.07 14:42

Å lese noe på grunn av statusen det gir deg er interessant. Etter bokskredet fra Bokklubben.no har jeg fått mye fiffig litteratur på hybelen min. Jeg valgte å brife litt med min nye Hagakure-bok både på bussen og på Dragvoll i dag. Forsiden på boken ser litt vel ut som en slags japansk The Anarchist Cookbook, så jeg fikk noen merkelige blikk på bussen. De jeg studerer sammen med ble ikke så veldig imponerte, og trodde bare jeg hadde blitt enda mer eksentrisk. Jeg tror de venter at jeg skal dukke opp med hjelm og katana i løpet av et par ukers tid.

Tor,  30.10.07 14:52

Har du den med klistremerke der det står «As seen in the movie Ghost Dog»?

Apropos klistremerker, jeg så den nye utgaven av Märthas Engler i en butikk i går, og først trodde jeg den var utstyrt med et rundt klistremerke med påskriften «Boken alle snakker om», men så gikk jeg nærmere, og da så jeg at det var trykt på. Ganske sjokkerende.

Ulf,  30.10.07 15:11

Nei, men ellers tror jeg den er lik din.
http://split-kitty.com/images/hagakure.jpg

Arne,  30.10.07 23:28

Jeg kjøpte meg en film dubbet til tysk da jeg gikk på videregående, i forsøk på å lære meg tysk bedre. Men jeg gjorde den tabben å kjøpe en gammel film som ikke var særlig spennende, og når jeg skjønte minimalt av det de sa så klarte jeg ikke engang å kjempe meg gjennom hele filmen engang....
Category
Language
Tags
Språk
Tysk
videregående
fransk
Frankfurter Allgemeine Zeitung
Views
5832
Google hits
2
Last google search
"lese tysk"