Most recent comments
Badingen fortsetter
Camilla, 1 week, 1 day
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 3 years
Moldejazz 2018
Camilla, 5 years, 5 months
Romjulen 2018
Camilla, 6 years
Selvbygger
Camilla, 3 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 12 months
Kort hår
Tor, 4 years
Ravelry
Camilla, 3 years, 7 months
Melody Gardot
Camilla, 5 years, 6 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years, 9 months
50 book challenge
Camilla, 3 weeks, 1 day
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023
+ 2024
+ 2025

Hva i alle dager er egentlig en Junta?

Det er et par ting jeg har lurt litt på i det siste, ettersom nyhetene og krig og fred og politikk og våre venner franskmennene og barna og skolen og alt det der. Det ga kanskje ikke så mye mening, men se denne videoen, så vil du i alle fall le litt. Eller gråte. Men til saken:

Hva er egentlig en junta?

Dette har jeg lurt på i en del år egentlig. Vi vet jo alle at Burma er styrt av en junta, nemlig militærjuntaen. Denne bruken av ordet gir meg inntrykk av at en junta er noe man finner overalt, men jeg kan ikke huske å ha hørt om en noen andre steder enn i Burma. Samtidig kan jeg ikke huske å ha hørt ledelsen i Burma omtalt som noe annet enn en junta.

Det virker egentlig som et slikt tilfelle der noen har diktet opp et ord som høres generelt ut, men som bare brukes om en ting, og som må brukes om den ene tingen. Litt som en Kopernikansk vending. Det høres ut som noe hvem som helst kan gjøre, men egentlig kunne det like godt vært kalt en Kantsk vending. Han er den eneste som noen gang har tatt en, og hvis du glemmer å kalle det en Kopernikansk vending kan du bare drite i at du får god karakter i ex.phil.

Men la oss returnere til denne juntaen. Jeg slo opp i OED, og her er hva jeg fant:

Junta
1. With reference to Spain or Italy: A deliberative or administrative council or committee. In mod. hist. the term is best known as the name of the local councils established in different districts of Spain to conduct the war against Napoleon in the summer of 1808; the Central Junta was formed in Sept. of the same year.
[...]
2. In general sense: = JUNTO 1.


Jeg var åpenbart ikke fornøyd med dette, så jeg slo opp junto også:

junto
1. A body of men who have joined or combined for a common purpose, especially of a political character; a self-elected committee or council; a clique, faction, or cabal; a club or coterie. a. In politics or matters of public interest.
In English History the term has been chiefly applied to the Cabinet Council of Charles I, to the Independent and Presbyterian factions of the same period, to the Rump Parliament under Cromwell, and to the combination of prominent Whigs in the reigns of William III and Anne.
[...]
3. Comb., as junto-lord, one of the Whig combination in Anne's reign; junto-man, a member of a junto.

Hence jun'tocracy nonce-wd. [see -CRACY], government by a junto.


Jeg var egentlig ikke fornøyd med dette heller, så jeg slo opp i Merriam-Webster. Egentlig gjorde jeg det først, og jeg kunne godt ha sagt meg ferdig der, men jeg tenkte at det er litt mer l337 å slå opp i OED, så jeg lot som om jeg gjorde det først. Men her er det jeg fant i Merriam-Webster:

Main Entry: jun·ta
Pronunciation: 'hun-t&, 'j&n-, 'h&n-
Function: noun
Etymology: Spanish, from feminine of junto joined, from Latin junctus, past participle of jungere to join -- more at YOKE
1 : a council or committee for political or governmental purposes; especially : a group of persons controlling a government especially after a revolutionary seizure of power
2 : JUNTO


Seså, var ikke det mye bedre. Det dreier seg altså om en gjeng som har tatt makten etter et kupp. Fra nå av skal jeg derfor begynne å bruke dette uttrykket om mange andre regjeringer også. I Iran kanskje? Eller på Cuba? For ikke å snakke om Pakistan, og sikkert halvparten av Afrika.

Jeg begynte forøvrig med å si at jeg lurte på et par ting, og det andre er rett og slett at jeg lurer på hva slags utbytte man får av å kontrollere et skakkjørt lite land med jernhånd i femti år. Er ikke det fryktelig mye stress? Kan du ikke bare gjøre kupp, og så ta statskassen og stikke til et annet skakkjørt lite land og kjøpe deg et digert feriehus? Det må da være bedre på alle måter å drikke drinker på terrassen enn å hele tiden måtte undertrykke folk i alle retninger, rigge valg, late som om du forhandler med FN og ikke minst bekymre deg for å bli utsatt for et kupp selv. Jeg skjønner rett og slett ikke at noen gidder å være diktator.

-Tor Nordam

Comments

Tore,  30.09.07 02:57

Og jeg som trodde junta var søstra til jutta fra tyskboka på ungdomsskolen...

Eivind,  30.09.07 04:36

Det siste avsnittet :)

Camilla,  30.09.07 13:17

Dette visste jeg faktisk! Og jeg hadde en ikke liten åpenbaring da jeg fikk vite at det spanske ordet for å samle er juntar.

Are,  30.09.07 14:10

Etter å ha hørt the Economist sin survey om Burma føler jeg meg litt mer opplyst. For eksempel er det et interessant poeng at Burma har drøssevis med militser - noe sånt som 8-12 stykker av betydning - som har fått juling av militærregimet. Det kan dermed være en reell bekymring at man vil få store problemer med interne stridigheter hvis man fjerner militærstyret i kjapt tempo (tenk Irak). Dette er vel også juntaens hovedargument for sin egen eksistens.

Nå er ikke dette et argument for å være mot demokratisering i Burma, men informasjon det kan være greit å ha med seg og som støtter opp om en gradvis overgang fra militærstyre til fullt demokrati heller enn en veldig brå overgang.

Var forøvrig utenfor Nobels Fredssenter på fredag og hørte på appeller. En ting er sikkert, og det er at dersom man har N appeller får man N repetisjoner av nøyaktig det samme. Og det kan bli drygt i lengden. Heldigvis var det noen gode appeller blant de N.

Anders K.,  30.09.07 22:14

Jeg kan ikke huske å ha hørt om en noen andre steder enn i Burma.

Bananrepublikkene i Sør-Amerika er alltid styrt av juntaer. Det er gjenger av skjeggete menn i uniform og sombrero som sitter med beina på bordet inne i presidentpalasset helt til neste skjeggete gjeng kommer og skyter dem. Gjennomsnittet i Bolivia er ti måneder, tror jeg. De har i alle fall hatt flere statskupp enn de har år som selvstendig nasjon. En rekke av dem er nok juntaer.
Camilla likes this

Kjellove,  01.10.07 15:09

Her er mysteen med undertekster: http://youtube.com/watch?v=WALIARHHLII

Kristian,  01.10.07 18:15

Interessant sluttapell Tor. Om jeg får lov å si det åpenbare, så handler vel det ofte om at folk tror de gjör brae ting for landet, og at makt korrumperer osv. Egentlig er det litt underlig at selv om vi har et så stort ensemble av diktaturer, så er det så få som faktisk fungerer rimelig fornuftig. Man skulle jo trodd man var litt heldigere med lederne en gang i blandt.

Anders,  02.10.07 01:05

Faen, har dere ikke lært noe av Hero. Slike kjekke diktatorer har kanskje vært litt slemme til tider, men i det lange løp reddet massevis av liv og skapt ro. For eksempel, Saddam i Irak, Tito i Jugoslavia og Strømme i Skansegata.

Tor,  02.10.07 07:27

Jævla Strømme altså. Hvis bare USA ville invadere og gi oss demokrati i stedet.

Kristian,  02.10.07 11:47

Godt poeng Anders. R. Cred.

Kjellove,  02.10.07 15:36

Jørgen er en pusekatt bare man husker å klø ham bak øret.
Category
Language
Tags
junta
Views
7283