Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 7 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 1 month, 3 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 2 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Dreiemoment og skivebremser

Helt siden videregående eller deromkring har jeg hørt om dette mystiske fenomenet «hydrauliske skivebremser». For sykkel altså. På biler er dette helt normalt. Men jo. Fra forskjellige kilder har jeg hørt mye om disse bremsenes fortreffelighet, men lite om de bakenforliggende årsakene. Mange sier rare ting som at slike bremser lar deg bruke mindre kraft, eller at de kan stoppe sykkelen raskere, men jeg har aldri hørt noen annen grunn enn at «det er jo skiver» eller «det or jo olje». Dette skal jeg oppklare her.

For å begynne med det åpenbare, hva er egentlig skivebremser? Med vanlige bremser har man bremseklosser som klemmer direkte på felgen, og stopper hjulet på den måten. Veldig enkelt. Med skivebremser har man i stedet en skive som er festet til hjulet i navet, og så klemmer klossene på denne skiven i stedet. Forskjellen på hydrauliske og vanlige bremser er bare at med vanlige trekker du i en wire som klemmer klossene sammen, mens med hydrauliske klemmer du olje gjennom en slange, og så klemmer denne oljen klossene sammen.

Så hva er egentlig fordelen med dette? For å ta det første først, la det være helt klart at man får mye mindre dreiemoment når man bruker skiver. Dreiemoment er en fysisk størrelse som har med rotasjon å gjøre. For å stoppe noe som roterer trenger du dreiemoment. Dreiemomentet er definert som arm x kraft. Kraften i dette tilfellet er friksjonskraften fra bremseklossene, og armen er avstanden fra navet til der klossene sitter. Jo større avstand, jo større dreiemoment. Radiusen på et typisk sykkelhjul er kanskje noe slikt som 33 cm, mens radiusen på en typisk bremseskive er et sted mellom 8 og 10 cm. Man får altså tre-fire ganger større dreiemoment med den samme kraften ved å bremse på felgen.

Poenget er at man kan legge på mer kraft på klossene med skivebremser. Grunnen til det er at en bremseskive alltid holder seg flat, i motsetning til en felg, som kan bevege seg litt fra side til side. Derfor kan klossene justeres mye mer presist, og man trenger ikke ha mer enn en millimeter vandring eller noe slikt. Det gjør at man kan ha mye større utveksling i bremsehendelen, og dermed får man mer kraft på klossene. Dermed kan man oppnå like stort dreiemoment med skivebremser.

-Tor Nordam

Comments

Ulf,  16.09.07 23:50

Hydrauliske skivebremser på sykkelen øker lengden på e-penisen din. Jeg har selvfølgelig dette. I alle fall på bakhjulet.

Anders G.,  16.09.07 23:59

Skivebremser finnes med wire også forøvrig, men det er ikke så veldig vanlig. De er nok en del billigere enn de med olje.

Den store fordelen med skivebremser slik jeg ser det er at det kommer mindre gjørme og dritt på de enn på felgene, spesielt når man sykler på sti, og da får man også mindre slitasje på felgen. Det samme gjelder om vinteren med snø. En annen fordel på løst underlag som grus, gjørme og snø/is er at det er enklere å unngå å låse hjulet helt, og dermed mindre sjangse for å gå i bakken når man bremser litt for hardt, spesielt med forhjulet.

Det er forøvrig ikke uvanlig med litt kast i bremseskivene også, men det er nok generelt enklere som du sier å få de justert presist. Generelt fryser vel oljen ikke så lett som en (våt) bremsewire, og responsen i bremsehendelen føles bedre, synes jeg :)

Anders G.,  17.09.07 00:02

Og forøvrig er de med wire enklere å vedlikeholde/flytte fra en sykkel til en annen. Jeg sitter å skal flytte et par hydrauliske felgbremser nå, og har måttet kjøpt et bleedingkit til ca. 200 kr som inneholder sprøyter og slanger som man trenger for å få ut all luft av systemet, alt det bare fordi jeg trenger en lenger slange på den sykkelramma. Er det luft i hydraulikksystemet fungerer det veldig dårlig..
Category
Physics
Tags
dreiemoment
sykkel
skivebremser
Views
4488