Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 7 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 1 month, 3 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 2 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Anatomi-quiz

I forbindelse med en begravelse er jeg nå på Sunnmøre, og det betyr finning av gamle ting på gamle PCer -- den moderne formen for loftsskattejakt. Én av tingene jeg fant, var en mappe med manipulerte bilder, som jeg selv har manipulert en gang i fortiden. De er spekkfulle av populærkulturelle referanser, og det er jo artig for meg, da, som bor på Grünerløkka og alt. Men jeg har tydeligvis blitt dummere siden jeg kom dit, for én ting forvirret meg kraftig. Jeg tar dermed publikum (det er dere) til hjelp, og dét i form av en quiz. Hurra!

Fortids-Anders har, som dere ser under her, satt hode på en masse forskjellige kropper. Kroppene er grei skuring, regner jeg med, send meg svar pr mail, og den med flest riktige svar får en kul premie (Jeg vet ikke hva enda, men jeg lover at den blir kul). Men det jeg virkelig lurer på, som jeg ikke vet selv, er hvem i all verden som eier dette hodet? Den som kan identifisere hodemannen får en ekstra kul premie, som garantert blir kulere enn den andre premien. La oss kalle dem førstepremie og annenpremie. Eller -- la oss bare si at det gis ett poeng per riktig kropp, og fem poeng for riktig hode. Den med flest poeng sammenlagt får den kuleste premien, og den med nest flest poeng får den nest kuleste premien. Helt rettferdig. Alle andre skal få diplom, så bare send inn. «Alle er vinnere» og så videre.

Uansett: Helst vil jeg ha en link til det samme bildet, ettersom jeg allerede har minst én ubekreftet teori, men er argumentasjonen god nok, lar jeg nåde gå for rett.

Jeg vil altså vite: A. Hvem eier kroppene? B. Hvem eier hodet?


Bilde nummer én:


Bilde nummer to:


Bilde nummer tre:


Bilde nummer fire:


Bilde nummer fem:


Bilde nummer seks:


Bilde nummer sju:


Bilde nummer åtte:




Og svarmailen er AndersABJ.Kvernberg at stud.jbi.hio.no. Lykke til!

Comments

Tor,  16.09.07 19:42

Har du fått inn mange svar? Hvor lenge løper konkurransen? Jeg er veldig nysgjerrig på fasiten.

Anders K.,  16.09.07 20:08

Jeg har nå fått inn tre svar, alle imponerende på sin måte. Fasiten kommer, tja, for å skremme folk i gang kan jeg jo si to dager etter at jeg ikke har fått flere svar. Jeg regner med at det blir engang til uka.
Anders K.,  18.09.07 21:17

Da er quizen over, og det er på tide med fasit og premieutdeling. Riktige svar er som følger:

1. Alle klarte denne. Bra. Drosjesjåførjakka og kulemagen avslørte Nord-Koreas number one man Kim Jong-Il.

2. Denne var tydeligvis verre, men alle skjønte at det dreide seg om norsk film. Gode forslag var både Pelle fra «Pelle og Proffen» og LBJ Nilsen fra «Himmel og helvete». Men riktig svar er Lasse Tømte, som ikke spilte Lasse, men Geir i klassikeren «Lasse og Geir». Bildet viser for øvrig den enda mer klassiske «snurp igjen smella»-scenen.

3. Her ser vi norgesvennen og krimhelten Horst Tappert, også kjent som Stephan Derrick, flankert av sin trofaste sidekick Harry Klein.

4. Denne VHS-grønne mannen er den rumenske diktatoren Nicolae Ceauşescu i sitt dødsøyeblikk, da han ble skutt av kontrarevolusjonære 1. juledag 1989. Henrettelsen ble senere vist på TV, og jeg regner med at de fleste husker det hvis de tenker etter. Det var forholdsvis sjokkerende. Spesielt det grønne fjeset.

5. Denne karen var det kun filmeksperten Kjelling som gjenjente. Mannen er LeVar Burton i rollen som Kinta Kunte fra blockbusteren Roots, her iført slave shackles på vei fra Ghana.

6. Denne var det også bare én person som greide, og det var Arne. Ganske imponerende. Det er den skjeløyde tyske folkesangeren Heino, Tysklands svar på Ivar Medaas. Heino heter egentlig Heinz Georg Kramm, og er kjent for sine latino-inspirerte ompa-hits som In einer Bar in Mexico, Zu der Ponderosa reiten wir og Komm in meinem Wigwam, blant andre.

7. Dette er ikke mafiaen, selv om det kan se slik ut. Alle over 60 burde kunne avsløre regjeringen Nygaardsvold (i alle fall deler av den), med «Gubben» Johan Nygaardvold som nummer to fra høyre.

8. Forslagene her gikk på varierte amerikanske generaler, og dem finnes det mange av. Dette er ikke den legendariske galningen Douglas MacArthur, men derimot den legendariske galningen George S. Patton.

Og jeg er selv ganske fornøyd med endelig å få vite hvem som eide hodet. Jeg trodde det var en bleiket variant av OJ Simpson, men det var feil. Tor og Arne var treffsikre som alltid: Dette kloke hodet tilhører sjakkgeniet Garry Kasparov.

Etter en spennende opptelling, ble rankingen slik:

1. Arne: 7 poeng.
2. Tor: 6 poeng.
3. Kjelling: 5 poeng.

Gratulerer til alle som én!

Ettersom jeg kun har fått inn tre svar, kan jeg glede alle med at jeg går fra den elitistiske førstepremie-tanken til Paralympics-politikk: Alle får premie! Jippi! Jeg har lovet dere kule premier, og ettersom kulhet er subjektivt, tar jeg naturligvis utgangspunkt i min egen smak. Jeg vet lite om hva gullmedaljisten synes er kult eller teit, men jeg vet at dere to andre til en viss grad overlapper meg her. Vi gjør det slik at nummer én, Arne, får velge først fra gavebordet, Tor får forsyne seg etterpå, og Kjelling får det som blir til overs. Dere kan velge mellom følgende flotte gjenstander, alle spesialinnkjøpt for anledningen:

- A -
Til pryd i hjemmet for den dannede unge mann og/eller kvinne:
Et digert Europa-kart (110 × 85 cm).



Men ikke et hvilket som helst billig Statoil-kart – dette er Gyldendals Europa-kart fra krigen (det oppgis dessverre ingen nøyaktig dato, men jeg vil si 1941-1942), og den dannede unge mann og/eller kvinne vil snart legge merke til at grensene er helt annerledes enn de er i dag – blant annet er Tyskland kjempestort, og Polen glimrer med sitt fravær. På toppen av kransekaka kan jeg informere om at 1940- og 1950-tallet var kartografiens gullalder når det kommer til smakfullt fargetrykk og harmonisk typografi. Rydd plass over skrivebordet!

- B -
Til opplysning og hjelp for den udannede unge quiz-deltager som vil bli mer dannet:
Elingaard brevskoles «Skikk og bruk» i innbunden form.



Dette er, skam å melde, ikke Walemar Brøggers murstein av et standardverk fra 1960, men en slags First Price-utgave med mer ungdommelig retning. Denne er også fra 1960, og om ikke like omfattende, like korrekt. Boken dekker temaer som «Hvem skal foreslå dus?», «Ungdommens samværs- og selskapsformer» eller «På kino med en venn eller venninne». Det forklares også hvordan man siser frokost, hvordan man omgås svigerforeldre og hvordan dørskiltet bør se ut, med fine kontrollspørsmål til hvert kapittel. Med denne på innerlomma er du klar for sosietetslivet.

- C -
Til veggpryd, forlystelse eller ettertanke for den historisk-komisk interesserte:
Et knippe attenhundretallsfotos av artige attenhundretallsmennesker.



Dette er seks flotte portretter på stiv papp fra ca. 1870 til ca. like over århundreskiftet. Portrettene er håndplukket fra et utvalg på flere hundre, kun på grunnlag av den avbildedes fjollete utseende. Bildene viser: En skjeggete mann som ser ut som en sint sjimpanse, en eldre kvinne som smiler med halve fjeset og er sint med den andre halvparten, en ufordragelig engelskmann med bukkeskjegg og manisk apati i blikket, et lite barn med latterlige bukser og primitiv matrosdress, en forundret herre med knebelsbart og mislykket Beatles-frisyre, og til slutt nok et barn med bolleklipp og hakeslepp. Moro for hele familien, og det til og med fra en svunnen tid!

Sett i gang og velg, og husk å opplyse om postadresse.

Tor,  18.09.07 22:26

Goddamn. Det var litt av noen oppgaver du disket opp med, og jaggu litt av noen premier også. Dette var noe annet enn en pakke firtomspiker, som var det siste jeg delte ut. Jeg lover å skjerpe meg.

Arne,  19.09.07 12:09

Fantastiske premier til en glimrende quiz!

Jeg har nøye vurdert hvilken premie jeg vil ha, og konklusjonen er Europakartet. Jeg kan fort bli sittende i timesvis og bla gjennom et helt vanlig atlas, så jeg ser for meg at dette flotte kartet kan bli en kilde til stor glede.

Anders K.,  19.09.07 15:23

Gratulerer med god innsats og et godt valg. Jeg har selv huset fullt av atlaser, og kunne ikke vært mer enig. Europa er på vei til Skivebakken.

Kjellove,  19.09.07 16:00

Adressen min får du aldri. Jeg skal ikke ha noe av at du kommer rekende i fylla til alle døgnets tider.

Anders K.,  19.09.07 16:47

Du glemte at jeg har den allerede. Jeg kommer til å tulleringe på døra natta lang. Den tiende gangen du åpner, iført nattdrakt og nattlue og i ganske dårlig humør, kommer jeg til å stå der og spy og spørre «Kan jeg kræsje her i natt, eller?»

Tor,  20.09.07 07:05

Da tror jeg at jeg velger håndboken i skikk og bruk. Jeg tipper den vil gjøre seg godt i bokhylla ved siden av Brøgger.

Anders K.,  20.09.07 12:55

Den er grei. Nå kan Camilla glede seg til at du blir dobbelt så høvisk.
Håper du ikke har alt for mye imot attenhundretallsmennesker, Kjell.

Kjellove,  20.09.07 14:48

Samtlige attenhundretallsmennesker er på min «shitlist»!

Anders K.,  20.09.07 15:29

Vel, nå kommer de rennende på døra di enten du vil eller ikke, med alle sine støyende dampmaskiner og sine skranglete karjoler og sjalupper. Og ikke minst sin skrekkelige Pæstis og Cholera.

Arne,  22.09.07 18:45

Da jeg fikk en konvolutt i posten i dag der det i øvre venstre hjørne står Headquarters allied forces north Europe med et pennet kryss over, ble jeg fryktelig nysgjerrig og glemte fullstendig at jeg ventet et kart i posten. Men da jeg åpnet den brune 23-kronersfrankerte , utbrøt jeg 'Aha!' og 'Joho!' høyt, selv om jeg var helt alene.

Kartet har nå funnet sin plass på veggen, og jeg har funnet min plass på gulvet, stirrende, med intenst måpende uttrykk og med barnlig glede over de mange forskjeller fra dagens (statoil) kart!

Kjellove,  22.09.07 19:50

Haha! Godt å se at gjenbruk fungerer i praksis.

Anders K.,  23.09.07 10:46

Jeg liker at folk roper av glede selv om de er alene. Det er en veldig fin ting å gjøre.

Kjellove,  23.09.07 16:45

Jeg fant nettopp ut at Arne og Tor kun klarte henholdsvis to og én identifikasjon, men fikk fem poeng for å gjenkjenne han sjakknerden. Det betyr at jeg er moralsk vinner; men fordi Tor nettopp viste meg Skikk og bruk, er jeg gentlemann og nevner det ikke engang.

Anders K.,  23.09.07 21:17

Ja, det viste seg at jeg ga for mange poeng for den ene, og neste gang blir bonusspørsmålet to poeng, eller kanskje tre. Men fordi jeg er selvhøytidelig, nevner jeg det ikke engang.

Sverre,  06.11.08 13:21

Har det vært flere quizer siden? Jeg må få sagt at jeg også kjente igjen Kasparov.

På siden: dersom noen (dvs Anders og Kjelling) skulle være interessert i å fornye sitt abonnement på rabulistavisa "Apartment 5A", så har markedsavdelingen sparket sin forrige sjef og er nå på nippet til å distribuere sitt første nummer (som blei skrevet for et par år siden).

Kanskje det er kjempekjedelig av meg å kommentere artikler som er ett år gamle.

Kjellove,  06.11.08 14:48

Hosianna! Jeg slår til, og min postadresse sendes deg via SMS.
Category
Miscellaneous
Tags
Quiz
Views
6577