Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 7 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 1 month, 3 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 2 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

xfig

Nå er jeg akkurat ferdig med å trøstespise en svele. Jeg trøstespiser fordi jeg nok en gang sliter med å installere noe slik linux-drit på maskinen min. Hver gang noen nevner et fikst linux-program de bruker til å gjøre viktige oppgaver på en bra måte tenker jeg «Hah, det burde jeg også kunne bruke. Mac er jo unix.»

Denne gangen dreide det seg om xfig. Det er et enkelt lite tegneprogram, omtrent på nivå med paint, som man kan bruke til å tegne figurer. Den var en foreleser som nevnte det i går, mens vi diskuterte skriving generelt. Han pleide å bruke det, fordi det kan exportere filer til innkapslet postscript, som er bra når man lager dokumenter i LaTeX. Han lo også litt av slike folk som skriver figurer direkte inn i LaTeX-dokumenter med kommandoer, og mente at xfig var mye enklere.

Nå har jeg da altså brukt ca 12 timer på å få xfig til å funke, som antagelig er mer tid enn det ville ha tatt meg å kode med tekst alle figurene jeg noen gang kommer til å få bruk for. Menmen, jeg har i alle fall fått skrevet litt i terminal og slikt, og det er jo gøy. La oss samme se litt nærmere på hva som står om installasjon av xfig:

First, you will need to install Apple's X11 off of the install DVD. This works well, and was the easiest way we could find to get Gimp working using gimp.app. Next, install the the Mac OS X Developer tools. Finally, install Fink. We used distribution 0.8.0 of Fink. After installing Fink, you can go to a shell and install xfig:


X11 er greit, det fikk jeg tak i tidligere. Apple Developer Tools, som du må være registert bruker av Apple Developer Connection for å laste ned, er et gigantisk sett av alt mulig rart. Jeg hoppet derfor over å installere dette. Og fink hadde jeg fra før.

Jeg fulgte instruksene, og etter en del styr, samt leting etter xfig etter at det var installert, greide jeg å fyre opp programmet. Jeg fikk imidlertid en feilmelding i oppstarten, og når jeg skulle eksportere figurer, altså lagre dem i et fornuftig format, fikk jeg vite at dette ikke var mulig, fordi fig2dev manglet.

Mer forskning (og jeg vil minne om at det er vanskelig og smertefullt og forske på slikt, fordi alle som skriver om slike temaer antar at alle andre vet alt fra før) viste at fig2dev er en del av pakken transfig, som xfig trenger for å eksportere figurer. La meg oppsummere dette med enkle ord:

*xfig kan i utgangspunktet kun lagre bilder i det obskure formatet fig, som kun kan leses av xfig.

*Alle som bruker xfig, og som ikke lever fullstendig i sin egen verden, bruker det til å lage figurer for bruk i LaTeX-dokumenter.

*For å kunne lagre bilder som noe annet enn fig trenger xfig pakken transfig.

*På tross på tross av dette er ikke transfig inkludert i xfig.

Det som er interessant er imidlertid at transfig faktisk blir med når du bruker fink til å installere xfig. Etter mye debatt ble nemlig transfig oppgradert til å være "rquired" for xfig i 2005. Det var dermed ikke dette som var problemet mitt. Jeg prøvde andre ting, gamle og nye versjoner av xfig og transfig, jeg prøvde å installere fra Fink Commander, GUIet til fink, og til sist bladde jeg igjennom de tidligere nevnte Apple Developer Tools, kom frem til at de antagelig refererte til Xtools, og lastet ned og installerte disse, til tross for at jeg synes det virket litt i overkant å installere en programvarepakke på 2,9 gigabyte for å få et lite program på noen få megabyte til å fungere.

Jeg kom imidlertid ikke noe videre. Jeg prøvde til og med å kompilere selv, og herje med makefiles og slike ting, men det fungerte ikke, uvisst av hvilken grunn. Til slutt kom jeg imidlertid over noen som hadde skrevet et foruminnlegg, som hadde det samme problemet som meg, og etter 12 timer og noe over 3 gigabyte med nedlasting og installasjon fant jeg ut at løsningen på problemet mitt var å åpne xterm og skrive

source /sw/bin/init.sh ; xfig

Og da funket alt som en drøm, uten at Xcode var involvert på noen måte. Men jeg må si at jeg begynner å lure på hva som er hensikten med å legge ut slike bygg-selv-pakker, når det står nøyaktig hvilke kommandoer man skal skrive for å lage filene. Hadde det ikke vært like greit om en eller annen nerd som visste hva han drev med la ut en ferdig versjon?

-Tor Nordam

Comments

Carl Andreas,  05.09.07 13:27

Etter å ha lest innlegget ditt, tenkte jeg at jeg skulle sjekke hvor lang tid jeg trengte for å installere xfig i Ubuntu. Jeg brukte ca ti sekunder på å finne frem og starte installering av programmet, med nedlasting og alt brukte jeg kanskje et halvt minutt til sammen. Sånn gjorde jeg:
- Applications
- Add/Remove programs
- Søke etter "xfig" i dialogboksen
- krysse av xfig for installasjon
- trykke "Apply"
- Lene meg tilbake og vente på at programmet lastes ned og installeres (ikke noe mas om å godta lisenser eller hvor programmet skal legges)
- Dobbeltrykke på programmet i dialogvinduet som kommer opp, og voilá!
- Xfig er oppe og går.

Og just for the record: Ubuntu kjører helt fint på mac ;)

Men når det er sagt synes jeg det er snodig at ingen har snekret sammen en ferdig installasjonspakke til mac..

Skybert,  05.09.07 19:33

PC.

Tor,  05.09.07 22:02

Men kjører Ubuntu fint på en Mac med G4-prosessor?

Are,  05.09.07 23:07

http://cdimage.ubuntu.com/ports/releases/feisty/release/
Ubuntu for PowerPC med mere. Faktisk støtter de helt tilbake til G3. Jeg tenker litt på å legge inn Ubuntu på Macen min.

Kristian,  05.09.07 23:48

Det er visst et berømt sitat som sier at linux bare er gratis om tiden din ikke er verdt noe.

Nå handlet dette om problemer med mac, og jeg begynner å like linux mer og mer, så dette ble bare nevnt for å piske opp stemningen.

Eivind,  05.09.07 23:55

Legge inn Ubuntu på Macen? Vil ikke det ødelegge den eneste virkelige grunnen til å eie en Mac, nemlig OSX?

:D

Eivind,  06.09.07 00:12

Kristian, hvis man driver med gentoo eller slackware eller noe i den gata kan det fort være sant, men de nye brukervennlige distroene fikser alt for deg ;)

Eivind, det går an å dualboote ;) Kan resize disken med gparted, vettu :D

Tor, et annet alternativ er å kjøre Ubuntu gjennom virtualisering i osx. :)

Are: Legg inn ubuntu overalt :D

Anders K.,  06.09.07 00:39

Eivind: Kan ikke du begynne å skrive bridge-meldinene i avisa?

Eivind,  06.09.07 00:43

Vaff!! Det er ikke jeg som her skrevet post #2 der! Jeg skrev bare den første, ikke bridgemeldingen med smilies!

Hackers!! Hackers!!

Tor,  06.09.07 11:22

Fy faen ass, hackers ass.

Men jeg vil understreke at dette ikke handler om problemer med Mac, men problemer som oppstår når man prøver å legge inn linux-svineri på en Mac uten at man egentlig aner hva man driver med.

Kjellove,  06.09.07 14:21

Xfigging, er det en slags cybersex?

Are,  06.09.07 21:02

Enig i at OS X er en stor del av poenget med en Mac - designet er den andre store delen. Men Ubuntu har nok en fordel over OS X i det at tastatursnarveier er bedre utbygd og GUIet raskere (på grunn av at det er mindre pent).

Ulf,  07.09.07 00:16

Problemet med Xfigging er å kvesse ingefærroten så tynn at den får plass i en USB-port.

Kjellove,  07.09.07 01:41

«Ikke så lang, men jævlig trang.»

Eivind,  07.09.07 05:27

I lik faktisk Vista

Tor,  01.10.07 17:24

Bare sånn i tilfelle noen skulle lese denne posten mens de desperat leter etter hjelp til å legge inn xfig: Drit i hele greia, og legg inn inkscape i stedet. Uendelig mye enklere og bedre.
Tor,  05.09.12 08:40

Det er fascinerende å lese mine egne artikler fra min spede barndom som datakyndig. Jeg tror kanskje jeg skal prøve å samle dem på et eller annet tidspunkt. Det kunne bli en sterk bildungsroman, tror jeg.

Forøvrig, kommentaren min fra 1.10.07 oppsummerer egentlig alt du trenger å vite om xfig. Jeg har i ettertid forstått at han som anbefalte meg å bruke det bare bruker det fordi han lærte det på 80-tallet, og har ikke følt behovet for å lære noe nytt. Pluss, som Carl Andreas påpekte, det er mye enklere å installere slike ting på linux. Nå om dagen er det forsåvidt ikke så ille på Mac heller, Macports funker i allefall bra for meg, selv om det også insisterer på å kompilere alle pakkene selv.
Category
Technology
Tags
linux
xfig
fink
Views
5710
Google hits
3
Last google search
bridgemeldinger