Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 7 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 1 month, 3 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 2 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Lager-quiz: Gale ord og utrykk

I går spurte jeg om gamle ord på byggevarer, og Matteus greide å grave opp imponerende svar på alt sammen. Dagens quiz blir betydelig vanskeligere. I dag skal det nemlig handle om kunder som dikter opp navn selv, så da er det ikke alltid så greit å vite hva de egentlig ser etter. I dag er det derfor fantasien som teller, og akkurat som i går er det en skikkelig stygg reklame-t-skjorte up for grabs.

Den første kunden er egentlig mer ufrivillig morsom enn vanskelig. Han kommer inn med en liten tilhenger, og sier på en litt brautende måte at han skal ha shingel til å fylle ned i et hull før han støper en søyle. Hva vil han egentlig ha?

Den andre kunden er mer en klassiker enn en ekte kunde. Han tar alle former og fasonger, og kommer inn og vil ha en stolpesko, men skjønner ingen ting når vi anbefaler ham å kontakte Istad Kraft rett over gata, og nevner at han dessuten burde bruke et par. Hva spør han etter, og hva tror han han spør etter?

Søyler er antagelig et spesielt forvirrende tema, i alle fall roter også kunde nummer tre med noe søyle-relatert. Han skal lage en veranda, og må ha noe å støtte den på, så har kommer og sier han vil ha en søleboks, men reagerer med sjokk og vantro når du viser ham 4"x4". Hva har han misforstått?

Kunde nummer fire er kanskje den verste av alle. Du har kjørt lastebilen din ut til huset hans i en bygd noen mil utenfor byen, og er nesten ferdig med å sette av 14 paller u-blokk. Da kommer kunden ut av huset, kaster ett blikk på pallene, og roper «Men i helvete, det skal være u-blokk!» Hva hadde han egentlig lyst på?

Svar i kommentarfeltet innen to dager, og husk, stygg t-skjorte til vinneren.

-Tor Nordam

Comments

Anders G.,  11.07.07 02:39

Får prøve meg på et par jeg også da. Egentlig er jeg litt mer fan av mail-Tor-svaret variantene fra gamle dager, men her kommer de nå uansett;

Shingel ja, hva du egentlig kaller det aner jeg ikke, kanskje "pukk"? Uansett, det er snakk om store steiner knust til mindre steiner, det jeg normalt ville kalt grus..

Stolpesko, det han da egentlig spør etter er jo da metallbøyler med noen pigger på, som griper på to sider av en stolpe, og med en plate hvor man fester skoene sine. Disse gjør at man kan klatre i grenløse trær litt enklere. Det han egentlig har lyst på er en sak i metall, gjerne formet som en L eller en U (dog med flat bunn) og som igjen er festet på toppen av et relativt kort stykke "armeringsjern" (ser ihvertfall slik ut). Disse støpes vel ned i fjell/betong og er overgangen mellom dette og den tre-baserte biten av bygningen/gjerdet.

På den tredje vet jeg ikke. Det kan dog høres ut som han mistet en Y og ville ha en søyleboks, som jeg antar heller ikke finnes, men som kanskje kan være noe som ligner en bøtte/rør som man setter ned i et hull, hvorpå man så støper inni, som en slags forskaling for søyler?? Hva 4"x4" har med dette å gjøre aner jeg ikke, jeg reagerer også med sjokk og vantro.

Jeg tipper villt på at han egentlig ville ha "vanlige" Leca-blokker, "u-blokkerte", altså med de runde hullene igjennom, i stedet for blokker som ikke har hull. Det han derimot fikk var 14 paller Leca u-blokk til bruk rundt f.eks. vinduer, med U-form.

Hm. De to siste her er jeg spesielt spent på, kanskje jeg har potensiale til å bli en slik kunde selv, slik som jeg dikter opp ting.

Anders K.,  11.07.07 11:46

Endelig har jeg funnet en čsteuropeisk internett-maskin, men den er tross alt čsteuropeisk, og jeg hšper dere bčrer over med at den ikke tillater innklipping av ekte bokstaver. Jeg synes alltid det er slett arbeid š sitte i utlandet og ikke gidde š ordne slike ting, men her er ting litt pš halv fire. Sš dere fšr čžćš-greier i stedet.

Nummer en vil ha singel, som er et gammeldags ord for det som i dag heter grus, og som fčr det igjen het pukk eller pimp. Kanskje forvirres han av at singel i dag er en sivilstand, og velger š spčrre etter shingel i stedet, som er et slags takbelegg.

Stolpesko heter faktisk stolpesko, i alle fall hos Geitanger Bygg i Bergen, og det er det samme som bjelkesko, bare at det brukes pš stendere i stedet for tverrliggere. Altsš er de litt annerledes formet, nemlig akkurat som A.G. forklarer. Ordet brukes tydeligvis ogsš pš andre ting, som stolpeklatrersko og Frelsesarme-samleplater.

Sčleboks kan jo vćre hva som helst, men jeg har ikke noa ennet valg enn š stille meg bak A.G.s forklaring her. Ettersom han fšr 4x4, er det nok noe stendere han har spurt etter.

Jeg stčtter ogsš A.G. nšđr det gjelder nestemann. Han skulle antageligvis ha kompaktblokk eller helblokk, spesielt siden han har bestilt 14 paller, for med sš mange vinduer ville huset hans egentlig vćrt et drivhus. Han trodde nok at U- ikke betydde u-formet, men "u-" som i "ikke-".

For čvrig kan jeg informere om at hele Čst-Europa bestšr av Leca-reisverk med masse folk rundt som stšr og henger pš en spade. Nei, ikke slik av og til, men absolutt hele tida. Hele Polen og hele Bosnia, i alle fall. Tenk det!

Kjellove,  11.07.07 11:53

Reisebrev fra Det forhenværende Øst-Europa forventes medio oktober–ultimo november/primo desember.

Kjellove,  11.07.07 17:45

Er ikke sivilstanden snarere «single», ikke «singel»?

Anders K.,  14.07.07 15:23

Tja, mange sier for eksempel Googel.

Knut,  19.07.07 11:13

''Singel'' er det den (adopterte) norske termen. ''Single'' er english.

Eksempel: En singel (what-cha-ma-call-it). Den single (..). Bøyes sjelden etter grad, oftest etter kjønn (''jeg er mer/mest singel'').

Anders K.,  19.07.07 14:07

Bra at Knut kommer og rydder opp. Det applauderes. Men jeg spør: Single som i musikkutgivelse med kun én sang (kanskje to, av og til) staves vel fortsatt på engelsk, også på norsk?

Vegard,  26.07.07 09:07

I Norsk Språkråds offisielle tidsskrift, Verdens Gang, heter det i alle fall: "VG-lista Topp 20, Norges offisielle Single-liste!!!". (Det skal sies med høy, lys østlandsstemme av personer med tvilsom etnisk bakgrunn.)
Tor,  23.08.10 17:39

Jeg innså plutselig at jeg har glemt å komme med fasiten på denne quizen. Pinlig.

Shingel

Han som ber om shingel vil, som Anders og Anders sier, egentlig ha singel. Eller grus. Pukk er vanligvis litt større stein.


Stolpesko

En stolpesko er egentlig en innretning man bruker for å klatre i stolper. Det han egentlig ville ha var en søylesko. Forskjellen på en stolpe og en søyle er at en søyle er festet både oppe og nede, å har som funksjon å bære vekten av et eller annet, mens en stolpe er bare festet ned, og har gjerne som funksjon å holde oppe et gjerde eller en ledning. Man kan forsåvidt bruke søylesko til å feste stolper, men de er ikke egenlig beregnet for den typen belastning, så jeg er ikke helt med på at det er greit å kalle dem stolpesko.


Søyleboks

Det skulle naturligvis stå «søyleboks» i spørsmålet, og det er en litt sær, men fullt forståelig betegnelse på kontstruksjonsvirke med kvadratisk tverrsnitt, for eksempel en 4" x 4". Dette kalles nemlig en boks, og det kan fint brukes til å lage søyler. Det han egentlig ville ha var, igjen, en søylesko.


U-blokk

Dette er faktisk en sann historie, både det med lastebilen, det med en liten bygd milevis utenfor byen og det med den sprø kunden. Det han egentlig skulle ha var såleblokk, som har en meget svak u-form, mens det alle andre mener når de sier u-blokk er, nettopp, u-blokk, som faktisk ser nesten helt ut som en U.


Etter nøye vurdering tror jeg at Anders G. går av med en knepen seier, for den overlegne beskrivelsen av en søylesko på spørsmål 2. Stygg t-skjorte kommer kanskje i posten, hvis jeg fortsatt har en liggende.
Jørgen,  24.08.10 09:33

Jeg savner sommerjobbing i Molde. Det var tider, det.
Tor,  24.08.10 11:00

Man kan alltids ta seg jobb som lærer, og så jobbe i sommerferien.
Category
Quiz
Tags
lageret
tullinger
byggevarer
ord og uttrykk
Views
7489