Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 7 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 1 month, 3 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 2 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Lager-quiz: Gamle ord og utrykk

I år som i fjor kommer jeg nok til å ty til noen jobb-quizer for å slippe litt lettvint unna skrivingen. Men jeg tenker som så at det er bedre enn å ikke skrive, så får man eventuelt være uenig hvis man vil.

Noe annet som er det samme som i fjor er at jeg har fått tak i fete premier. I år deler jeg ut tre utrolig stygge t-skjorter. De er oransje, og har en liten Byggkjøp-logo klønete plassert midt på brystet. Jeg har den tilgjengelig i størrelsene XXL, XL, L og M.

Degens tema er kunder som insisterer på å bruke ord fra 1800-tallet for å beskrive hva de skal ha. Poenget her er å finne ut hva kunden egentlig vil ha i moderne termer som alle forstår.

Den første kunden skal antagelig gjøre noe arbeid på taket sitt. Eller, forhåpentligvis skal han få noen andre til å gjøre arbeidet for seg, siden han er 150 år gammel, men han skal på død og liv handle selv. Han kommer bort til deg, og sier med et lurt smil at han skal ha «plattlodd». Hva er han ute etter?

Den neste kunden skal antagelig sette opp et gjerde eller noe, og da må man ha solid fundament. Han har ordnet nesten alt, og mangler bare en ting, som han forventer å få når han kommer og sier at han skal ha en boks «gysemasse». Hva finner du frem?

Den tredje kunden driver antagelig med litt muring, kanskje en utegrill eller noe, og må tilpasse litt for å få det til å gå opp med lengden. Han kommer med en liten tilhenger, og vil ha 25 stykk «petring». Hva er det?

Den fjerde og siste kunden lager antagelig et eller annet til barnebarna, kanskje en sandkasse? Eller det kan være noe helt annet. Han kommer i alle fall inn og sier at han trenger noen 8" «bindhaker». Akkurat dette finnes det vel egentlig ikke et moderne ord for, for ingen moderne mennesker bruker noe slikt, men jeg vil ha en beskrivelse av bruksområde og utseende.

Som vanlig tar vi svarene i kommentarfeltet, og vinneren kåres om to døgn. Lykke til, og husk, du kan vinne en stygg t-skjorte.

I morgen: Kunder som dikter opp ord selv.

-Tor Nordam

Comments

Matteus,  10.07.07 00:18

Et plattlodd er en bøyelig blyplate som brukes ved overganger ved pipe og takpanner, selvfølgelig for å tette slike overganger mot lekkasje. Veldig hendig da blyet kan klippes til med en ganske vanlig saks. Dersom du for eksempel skal legge nytt bølgeblikktak på huset til sjefen til sjefen din i så er det viktig å bruke plattlodd rundt de kule snurrende ventlasjonsdingsene, da perioden med 38 graders-varme i skyggen og sol gjerne blir avløst av en særdeles våt regntid da det er fint om taket ikke lekker.

Plattlodd kan også brukes av elektrikere for å hindre at isolasjonen på kabler som går rundt skarpe kanter gnages av, noe som i verste fall kunne ha ført til kortslutning, brann, og brå død. Hendig, med andre ord.

Hva gjelder gysemasse, så ser det ut til at den er en tyntflytende, ev. ekspanderende mørtel (gysemørtel), som gjerne brukes i forbindelse med utstøping av fuger, sprekker, hull o.l. i konstruksjoner av betong eller murverk, ev. hvis man skal feste et badass skilt i et badass fjell hvor man ikke kan grave et hull for fundamentet. Da borer man hull i fjellet, og bruker gysemasse som lim for å feste et såkalt fjellfundament. Heftige saker.

Petring er som kjent en tidlig betegnelse på murstein delt på tvers slik at lengden blir 1/4 av hele steinen. Med det forfallet språket har vært igjennom brukes ordet nå også om murstein delt på langs eller på andre sære måter. Hvorfor mannen trenger en liten tilhenger for 25 mursteinsbiter er mer enn jeg forstår, men det må jo være opp til ham.

Det ser ut til at bindhaker er ting som brukes ved lafting og andre sære ting når man driver med tømmerkonstruksjoner, gjerne for å sikre stokkene i hjørner, enten midlertidig eller permanent. Bindehaker er formet som en E uten den midterste horisontale streken, og de to andre horisontale strekene er spisse i enden, da de festes ved å hamre de inn i treet, litt som en spiker, men litt annerledes. Antar at 8" angir lengden av det som i min forklaring er den vertikale streken i E-en. Tror man kan bruke bindehaker ved konstruksjoner i stein også, men da må de kanskje være litt med badass.

Jørgen,  10.07.07 08:31

Kunder som dikter opp varer er min favoritt.

Kjellove,  10.07.07 13:37

I sommer skal jeg ha på løsskjegg, stå på skuldrene til Eivind med en diger gabardinfrakk utenpå og spørre etter sjuke varer hos Jørgen Gjenstad-Strømme.

Det blir deiligere enn orgasme.

Jørgen,  10.07.07 20:17

Jeg gleder meg så innmari.

Kjellove,  10.07.07 21:02

Vi gruer oss!

Arne,  10.07.07 22:24

Jeg skulle gjerne deltatt i konkurransen, men det ville bare se ut som om jeg hadde kopiert Matteus <----(frekk antydning om at jeg ville klart det like bra hvis jeg var førstemann ut)

Tor,  12.07.07 23:12

Alt det Matteus sier her er aldeles korrekt. Det eneste jeg vil legge til er at petring også brukes om Leca-blokker med mindre enn normal størrelse, og derfor kan man trenge en tilhenger.

Matteus får tilsendt en stygg t-skjorte så snart han oppgir ønsket størrelse. Gratulerer.
Category
Quiz
Tags
lageret
tullinger
byggevarer
ord og uttrykk
Views
7831