Most recent comments
Badingen fortsetter
Camilla, 1 week, 1 day
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 3 years
Moldejazz 2018
Camilla, 5 years, 5 months
Romjulen 2018
Camilla, 6 years
Selvbygger
Camilla, 3 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 12 months
Kort hår
Tor, 4 years
Ravelry
Camilla, 3 years, 7 months
Melody Gardot
Camilla, 5 years, 6 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years, 9 months
50 book challenge
Camilla, 3 weeks, 1 day
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023
+ 2024
+ 2025

Jeg heter Tor, og jeg bruker også Mac.

Som de fleste sikkert har fått med seg er jeg blitt en garvet Mac-bruker. Jeg har imidlertid ikke blitt fanatisk. For å trekke inn noe vi diskuterte på jobben en kveld vil jeg kanskje si at jeg ikke er med i den gruppen av Macbrukere som tilsvarer en vekkelsesbeveglese. Jeg er ikke en born-again-Macbruker, kan man si. Og ikke er jeg fundamentalist heller. Jeg er egentlig ikke sikker på om det finnes noen kristen gruppering det er naturlig å sammenligne meg med. Dette var nok et villspor.

I alle fall, jeg bruker Mac, og jeg synes det funker veldig bra, men jeg synes likevel brukerstøtte-opplegget til Apple er litt suspekt, og jeg ler litt av de drøyeste reklamene. For eksempel den som antyder at hvis du kjøper en PC kommer den levert med masse trial software, mens en Mac bare kommer med fullversjoner av ting du vil ha. Men i går kom jeg over en som er enda drøyere, som jeg ville dele med dere.

Det er en slik reklame der folk deler sine historier om hvordan livet ble helt annerledes etter at de fikk en Mac, og nå tror jeg det begynner å bli naturlig å sammenligne med vekkelsesbevegelser her. Den jeg reagerte på handlet om en amerikansk familie, der far i huset var blitt utkommandert til Irak, på en «peace keeping mission», og mor prøvde å sende ham bilder av familien på e-post, men han hadde for treg linje. Jeg sakser inn litt:

But after Paul arrived in Iraq, Traci learned that she couldn’t easily email family photos to him because the images took forever for him to download using the military’s slow Internet connections.


Men heldigvis ordnet alt seg. Jeg sakser inn litt mer:

Using the new iMac, Traci immediately put iPhoto — part of iLife — to work organizing the latest family photos. She then logged on to .Mac and used one-click publishing to create web-based photo albums that Paul could view by simply visiting an Internet address.


Med en gang Traci fikk en .Mac-konto var det ikke noe problem lenger. Da kunne hun bare legge opp bildene, og på magisk vis hadde plutselig Paul rask nok linje til å se bildene likevel. Det er rett og slett utrolig.

Les mer her.

-Tor Nordam

Comments

Anders K.,  13.06.07 16:51

Alle kjenner vel folk som mailer femti festbilder i 3000x2000p. Det er smart hvis mottageren er et trykkeri, men ikke hvis vedkommende sitter i ørkenen under en satellitt. Å kjøpe en ny maskin som kan komprimere bilder selv, er en ganske Windows-aktig ting å gjøre, egentlig.

B,  13.06.07 18:14

Det er vel mer forståelig for folk å bytte ut maskinen for å komprimere bilder og dermed sende de raskere over etheren enn å laste ned et program på den gamle maskinen for å komprimere bilder og gjøre akkurat det samme.
Da har man et fysisk objekt å forholde seg til.
Man skal ikke ta det for gitt det der med at abstrakte ting og former kan kombineres intuitivt med IQ og lite erfaring.
Det er haugevis med selvrealisering og erfaring som må til for å gå fra at friksjon på en LP-plate = lyd, sulten+spise = fornøyd, falle ned 3 etasjer og slå seg = vondt, male med farger på en to dimensjonal plate = substitusjon for den subjektive opplevelsen av objekt gitt i romog til at en fil på en datamaskin kan være en lyd, en bok, en film, din egen utstrakte profil i det hyperdynamiske metaplanet vi kaller internett.
Kort og godt, man kan ikke ta for gitt at alle har kapasitet eller erfaring til å henge med.
For i realiteten henger hver og en av oss bare med så langt vi er i stand til å strekke oss og gjerne innenfor nisjer basert på bakgrunn og bevist eller ubevist seleksjon.

Kristian,  13.06.07 19:33

Jeg heter Kristian, og jeg er en ubuntu bruker. (fra og med i dag)

Noe som beviser at jeg ikke er ond.

Are,  13.06.07 21:53

Ubuntu er fint.

Ellers er det liten tvil om at det fins en ganske stor gruppe med brukere som synes det er aldeles fantastisk å ha enkel publisering rett fra egen PC. Mac er jo kjekt for dem. Egentlig er Mac et stort paradoks - det er en maskin for newbies, men appellerer også til hardcorefolk. Min teori er at det siste skyldes unix-shell i bånn kombinert med pent GUI oppå.

Sa jeg at Ubuntu var fint? Jeg hadde brukt det, hadde det ikke vært for at jeg allerede har OS X. Mamma har faktisk fått en laptop med Ubuntu på, og det fungerer foreløpig veldig bra :)

Arne,  13.06.07 22:29

Hva synes dere som har peiling om Fedora?

Tor,  13.06.07 22:36

Jeg kjørte slackware på linuxboksen min. Det funket bra. Og det har kult navn.

Gratulerer med Linux Kristian. Du må holde meg oppdatert.

Kristian,  14.06.07 12:05

Dette ser sjokkerede lovende ut. Jeg har faktisk samtidig lagt inn Windows på nytt og Ubuntu. I mitt tilfelle gikk det senere mye enklere og fortere.

Jeg tror jeg begynner å få forståelse for min veileder som freste mot meg og krysset fingrene og sa: vik fra meg! da det kom for øre at jeg var en windows-bruker.

Eivind,  14.06.07 20:22

Det er bare én ting som er verre enn Mac-fanatikere, og det er Linux-fanatikere. Linux-fanatikere blir jo dritglad hver gang de får noe til å funke.

Tore,  14.06.07 22:49

"Neida, det går fint å lese mail i Linux, du må bare kompilere litt i kernelen og legge inn en bios-hack med en smtp-overrun."

Jeg husker den gangen Trond Lund skulle brenne en cd til meg i linux, og han dro opp sitt beintøffe tekstbaserte cdbrennerprogram. Etter å ha prøvd en 10-15 forskjellinge lange kommandostrenger med den ene parameteren etter den andre, måtte han gi opp, og ty til Google (eller det var kanskje altavista den gangen).

Men, jeg hadde sikkert blitt imponert om han hadde kunnet det.. :)

Tor,  15.06.07 00:08

Det er jo det som er så fett med Mac. Den har et vakkert grafisk brukergrensesnitt, men hvis du absolutt vil være hard har den også terminalen, som gir deg direkte tilgang til unixen som ligger i bunn.

Ole Petter,  15.06.07 22:17

Bare for å gi et eksempel på at det ikke alltid er lett med Ubuntu: Jeg sitter nå å knoter med å få det trådløse kortet mitt til at fungera på min dator. Ubuntu har oppdaget at jeg har et trådløst kort (hurra!), og har automatisk lagt inn to forskjellige drivere. Begge er feil. Heldigvis er det noen som har lagt ut en lang oppskrift på hvordan man skal få det til å fungere alikevel.

Oppskriften inneholder artige seksjoner som:
----------------------
user@ubuntu:~/RT73_Linux_STA_Drv1.0.3.6/Module$ make
This will take several minutes. There will be warnings, but there can be no errors or the build will not complete.

Note: Should you see errors regarding get_wireless_stats during make, open rtmp_main.c in a text editor and find the line #if WIRELESS_EXT >=12, and comment out the line following it, like so:

#if WIRELESS_EXT >= 12
// net_dev->get_wireless_stats = rt73_get_wireless_stats;
net_dev->wireless_handlers = (struct iw_handler_def *) &rt7_iw_handler_def;
#endif
------------------------------------

Fascinerende. And behold: tilslutt fungerte det.

Tor,  15.06.07 23:19

Da jeg kjøpte meg Mac slo jeg den på.

And behold: Den fungerte.

(Eller egentlig brukte jeg latterlig lenge på å finne mac-adressen til nettverkskortet mitt, fordi routeren hadde sånn adresse-autorisering, og mac-adresse heter ikke mac-adresse på Mac. (Det heter airport ID.))

Carl Andreas,  17.06.07 15:55

Artig. Jeg er selv ganske fascinert av Mac, men jeg synes at de begynner å bli enda mer påtvingende og bestemmende overfor brukerne, siden du må bruke deres og kun deres programvare når du skal gjøre ting. Synes det er litt pussig. Er det ikke freedom of choice i apples verden? Virker jo ikke sånn.. De tvinger jo iTunes på Windows-brukere som synes at iPod er en snedig mp3-spiller. (Forøvrig slipper vi linuxere det problemet, da en iPod bare kobles til og brukes som en helt vanlig mp3-spiller).

Og jeg vil bare gi et par linuxsynspunkter på det hele.
Og for guds skyld, ikke hør på Trond Lund.. Han bruker jo en eldgammel versjon av slackware som på ingen måte kan sammenlignes et nytt ubuntu-system (eller andre distroer som PCLinuxOS (ok, verdens lameste navn), Fedora, openSuSE, etc. Det Tronds slackware til gjengjeld er helt suveren på, er stabilitet. Å kjøre slackware er omtrent som å kjøre gode, gamle unix. Det kræsjer -aldri-. Det bare forekommer ikke. Og OM det gjør det, er det pga inkompetent bruker, ikke kernelen.

Eivind: Nei, linuxbrukere er ikke kjempeglade hver gang noe fungerer. Det ihvertfall -jeg- blir glad for, er når windowsprogrammer fungerer under linux gjennom enten wine eller cedega. All annen programvare vet jeg at vil fungere uten noe stress og gjennom en mye enklere installasjonsmetode enn i windows.

Det andre punktet som -kan- skape hodebry er trådløse kort, som Ole Petter har påpekt. Det er pga manglende drivere. Hver gang det kommer et nytt trådløst nettverkskort (eller ny hardware i det hele tatt) må linuxguruer klare å knekke kodene for å snekre sammen en driver som fungerer. På trådløs-siden (og på andre småting som webcam) er det av og til slik at man er uheldig. Derfor anbefaler linuxmiljøet å -ikke- bruke en spillflunkende ny maskin som skal kjøre linux uten å sjekke at alle komponentene faktisk er støttet i linux. Igjen. Hardware som ikke funker er -ikke- Linux sin feil, det er utviklerne av hardwaren som ikke vil gi linuxutviklere tilgang på kildekoden til driveren sin, og de vil heller ikke bruke ressurser på å snekre sammen en linux-driver, selv om det ofte er easy-peasy. Det er dumt.

Når det er sagt: Alle som er usikre på linux -burde- laste ned nyeste *ubuntu (får også Kubuntu og xubuntu som har andre guier (xubuntu er "minst" og lettest å dra, genialt for eldre maskiner, ubuntu er i mellomklassen og fungerer bra uansett, mens kubuntu er litt tyngere og burde brukes på maskiner som kom på denne siden av millenniet, ihvertfall). Felles for alle disse (og de fleste andre linux-distroer) er at de kommer med LiveCD. Ergo: brenn ut isoen som bootable cd-image og start maskina med cdrom som første oppstartsenhet. Da får du et fullt brukelig linux-system på beina direkte fra CD uten å installere noe som helst. Systemet kjører kun fra CD og RAM. Harddiskene dine (som mest sannsynlig er ntfs) kan lett mountes og leses (og til og med skrives til, men for sikkerhetsskyld er det vanskeligere å få til).

Ok, nå har jeg vel skrevet nok i denne omgang :D
Category
Technology
Tags
reklame
mac
Views
5751
Google hits
2
Last google search
komprimerer objekter henger mac