Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 7 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 1 month, 3 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 2 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Jørgens Åpenbaring

Denne teksten kom til meg i kafferus. Teksten syntes å ta form på skjermen og ikke i tankene. Jeg rakk ikke formulere en eneste setning i tankene før denne teksten var ferdigskrevet. Det ikke kan ha vært annet enn en åpenbaring. Så nå skal jeg starte min egen religion.

Åpenbaringen:

I begynnelsen var Ordet og Tallet av det samme. Ordet var eldst og visest, mens Tallet var sterkest og mest fruktbart. Tallet har fire vinger og det pleier ikke alltid å bli sittende stille på arket. Av og til får det lyst til å spre vingene og søke nye bøker hvor det kan plante sitt kannibalske avkom. Ordet har ikke lenger vinger, for Tallet, i sin skrekkelige sjalusi over Ordets visdom, slet de i stykker og laget tre nye tall ut av de. Disse tallene var 3, 4 og 7 og de ga Tallet makt over Ordet, siden de hadde en essens av Ordet i seg. Tallet ønsket nå å utslette Ordet. For å forhindre dette delte Ordet seg og sin visdom i utallige nye ord. Disse ordene søkte tilflukt hos menneskene og bøkene, men det firevingede Tallet, det første Tallet, brukte tallet 7 til å kjøpslå om en avtale med bøkene. Siden bøkene lengtet etter det første Ordet som nå for alltid var borte, tok de grådig imot og satte tallet 7 fri etter å ha sugd til seg Ordets essens.

En hver bok uten tall fikk nå beskjed om kaste ut de ordene som ikke ville omgi seg med tall. Når solstrålene treffer ordene blir de til støv og ingen får noen sinne vite at det en gang var en bok full av ord. Ord som aldri før har vært skrevet og som aldri skal skrives igjen. Derfor er alle bøker uten tall tomme.

Så brukte det firevingede Tallet sine siste krefter på skape tallene 1 og 2 ut fra sine egne vinger før det delte seg i 9009 tall og forkledde seg som 9009 ord, slik at hvert språk skulle ha minst ett ord som var et tall i forkledning. Ingen vet at disse ordene er tall, for de ligner ikke på tall. Tallene 1 og 2 gikk siden sammen med tallene 4 og 7 og det er deres avkom som er verdens tall. Menneskene vet det ikke, men disse tallene søker fortsatt å utslette ordene, for de bærer på et enormt hat mot det første Ordet og de søker å få verden for seg selv.

Men før det vingeløse Ordet delte seg, brukte det fem stavelser som også var tall, og som det firevingede Tallet ikke visste om, til å ta bolig i tallet 3 og tallet 4. Tallet 3 ble sådan vunnet tilbake, men de fire siste stavelsene gikk tapt for evig, for det firevingede Tallet hadde spunnet en sterkere forbannelse gjennom tallet 4, som var det sterkeste gjenværende tallet med Ordets essens. Derfor finnes det fire tapte stavelser som aldri kan uttales, og der hvor de stavelsene burde ha vært gjemte Ordet sin siste rest, essensen som først var fanget i tallet 3, formet fra Ordets vinger. Dette for at ordene aldri skal gå tapt, men samles i Ordets essens, og når alle ord er havnet der og verden synes tom for ord og fylt til randen med tall, skal Ordet gjennoppstå sterkere enn før og tallene skal skjelve i frykt over Ordets vrede. Tallene skal sendes ut av tid og rom hvor de venter sin dom.

Bøkenes straff skal synes ubarmhjertig, men også rettferdig. Bøkene skal stå tomme i 7 ganger 7 univers, og når det 50de universet skapes, skal Ordet se i nåde på tallene som er forvist til uendelighetens ytterpunkt og Ordet skal utslette de. Ordet skal så ta de 9009 ordene som er tall og samle de i ett Tall og Tallet skal være Ordets speilbilde. I begynnelsen var Ordet og Tallet av det samme, og slik skal det igjen bli.

Comments

Anders,  06.06.07 18:10

Sterk kaffe?

Jørgen,  06.06.07 18:14

Mye og sterk.

Camilla,  06.06.07 18:20

Eksamenstid?

Tor,  06.06.07 22:46

Colombiansk kaffe?

Skybert,  06.06.07 23:09

Få kjøpe litt av den blandinga di da, Jørgen?

B,  07.06.07 00:01

Det var et litt rart verk, fra et logisk ståsted, men jeg likte det. Tror jeg kommer til å sette meg ned etter eksamen å lese det grundig en gang til.
Det hadde sterke mytiske undertoner som gav det et tidløst preg. Det drømmende perspektivet i teksten og det uhåndgripelige i form av de stadig repeterende rollene antyder som du selv sier at det er skrevet i en slags euforia. Det er bra, fordi da har man fridd seg fra en del grenser man ellers ville overholdt.
God lyrikk er ikke alltid god logikk, dermed kan man som i god gammel drømmetolkertradisjon sette seg ned og analysere om Jørgens underbevisthet ønsker å fortelle noe. Det er nesten mer spennende enn om det hadde vært Jørgen som ville være åpen og fortelle litt om seg selv.

Kaffe er også bra.

B,  07.06.07 00:03

Forøvrig, det neste vi kan forvente er vel at Johannes skriver om sine åpenbaringer.
Matteus,  07.06.07 12:56



Det hendte i de dager, da verdens herskere ønsket å telle hele folket, at det som var av Ordet nok en gang vendte seg til menneskene, og Det kom foran ham som var verdig, i form av noe som var plukket fra en busk og som var brent, og Det talte til ham.
”Du som er av Ord, og som tjener Ordet i tanke og gjerning; jeg har valgt ut deg til å være min Profet, slik at det som ennå ikke er tall ikke skal gå tapt. Gå ut blant de som skal telles, blant de som skal bli tall, og spre Ordet blant dem.”
Og Ordet var hos ham og Ordet var ham, og sannheten om Tallet og Ordet ble åpenbart for ham, og han visste at Tallet og Ordet en gang var av det samme, og slik skulle det igjen bli, og han fant fred.

Så sterk var Profeten i Ordet at han brukte Tallets nettverk til å spre Ordet over verden, og mange var de som følte hans nærvær, og Calcutta var det stedet der han først spredte Ordet, for Calcutta var utvalgt av Ordet, og Ordet var sterkt der.
Men han kom iblant dem, og han så at tallet allerede hadde stor makt over dem, og han talte til dem om Tallet og Ordet, og om det som var, det som er og det som atter skal bli, og han ba dem følge ham.

Da vendte de sine blinde øyne mot ham, og Tallet talte gjennom dem, og de sa: ”Hvorfor skal vi vende oss fra Tallet, dersom Tallet og Ordet skal være av det samme?” og de så ikke den urett som Tallet hadde gjort Ordet, og de likte alt som Tallet hadde gitt dem, og ville ikke gi avkall på det.

Da han så at de tvilte sa han til dem: ”Dere har hørt det sies, at de teller dere kun for å få oversiktlige skatteregistre, men jeg sier dere: Den mann og den kvinne som lar seg telle, vil miste sitt navn og sitt Ord, og vil heretter være som tall, og ingen barmhjertighet venter dem.”
Og han talte lenge til dem, og det som var av Ordet senket seg over ham, og mange var de som brøt opp fra sine hjem for å følge ham, og Tallet hadde ikke lenger makt over dem.

Tallet så at Dets verk var ugjort, og Det så Ordets Profet, og Det så at Ordet hadde tatt bolig i ham. Tallet viste seg da for profeten i Sin sanne form, og Tallet var herlig å beskue i all sin prakt, men Ordet var hos ham og han ble ikke blendet av Tallet.
Tallet førte ham da bort, og viste ham verden med all sin herlighet, og Det talte til ham.
”Bøy deg for min vilje og la deg telle, og du skal bli den første blant mine tjenere, og alt det du ser skal bli ditt og alle dine lyster skal bli tilfredsstilt inntil tidens ende.”
Og profeten så inn i sin sjel, og han så fristelsen, og fristelsen var tall, men Ordet hadde bolig i ham, og Tallet hadde ikke makt over hans sjel, og som om brystet hans hadde vært en kanon så slynget han fristelsen ut av sitt hjerte, og Tallet ble slått til marken.
Og Tallet gikk bort fra ham og fristet ham ikke mer.

Profeten gikk så ut, og spredte Ordet blant de som ennå ikke var tall, og den dagen skal komme da alle mennesker er enten tall eller ord, og da skal Ordets profet møte Tallets profet, og Ordet skal seire, og Tallet skal ikke lenger ha makt over verden.

Det finnes ingen ord utenom ordene som finnes, og Ordet står over dem, og Jørgen er Dets profet.

Tor,  07.06.07 15:09

Pauli, om Diracs syn på religion:

«Det finnes ingen Gud, og Dirac er hans profet.»

Esbanos,  07.06.07 20:59

tar gjerne litt av den shitten du røyker jeg også

Kjellove,  08.06.07 02:22

Cohiba?

Tore,  08.06.07 05:22

Jungelkaffen til Mads Eriksen?

B,  08.06.07 10:27

Jeg holder med Pauli.
Category
Miscellaneous
Tags
Views
6054