Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 7 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 1 month, 3 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 2 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Fire spørsmål?

I dag skal jeg ta for meg fire spørsmål. Et jeg lurer på, et jeg vet svaret på, et der svaret ikke er poenget, og et som vi kan kalle en slags konkuranse. Det var en idé jeg fikk på vei hjem i dag, fordi jeg tilfeldig kom til å tenke på et litt kult spørsmål på skolen i dag. Jeg testet det på Kristian, og han greide seg bra, og så tenkte jeg litt videre, og så dukket det opp et par spørsmål til, og vips.

Det første, som er det jeg lurer på, kunne jeg kanskje bare slå opp, men det er morsommere å skrive en artikkel. Saken er altså den, at i for eksempel Stolthet og fordom, når et brev gjengis, avslutter det for eksempel slik:

...We have jugded it best, that my niece should be married from this house, of which I hope you will approve. She comes to us to-day.I shall write again as soon as any thing more is determined on. Your's, &c.
'EDW. GARDINER.'


Og det jeg lurer på er om det var vanlig å avslutte brev vet å skrive «your's, etc.», eller om det bare er en forkortelse forfatteren bruker fordi det som står der ikke er vesentlig for handlingen i boken.

Andre spørsmål er nesten litt dypt. Det går slik: Hvis de lager et tårn av 5000 kronestykker, hvor høyt blir tårnet? Jeg har hørt at dette er et slikt spørsmål man kan få på et jobb-intervju, og jeg synes det er ganske kult. Svaret er selvfølgelig helt irrelevant, her er det veien som er målet. Avfeier du spørsmålet, og sier at du ikke vet og at det umulig kan være relevant, eller gjør du noen enkle antagelser og kommer frem til et omtrentlig svar? Jeg tipper svaret er litt i overkant av ti meter.

Spørsmål nummer tre har jeg et ganske godt svar på, for jeg ble nemlig tvunget til å løse det for å få mat. Problemet var at jeg ville åpne en boks tomater. og jeg hadde ikke en boksåpnel tilgjengelig. Jeg regnet naturligvis med å finne en på kjøkkenet, men jeg lette ganske grundig uten å finne noe. Jeg lot imidlertid ikke noe så trivielt stoppe meg. Som enhver ekte mann har jeg en verktøysamling, og selv om mesteparten ligger i Molde har jeg et redusert hybel-sett som inneholder mange gode kandidiater til boks-åpning.

Det mest nærliggende i en slik situasjon er kanskje å gripe etter noe skarpt. Verktøykassen min inneholder flere slike ting, blant annet en kniv, et hoggjern og en høvel-tann. Felles for disse tingene er at jeg har brukt timesvis på å få dem så kvasse som de er, og det er ikke noe jeg ønsker å repetere så ofte som mulig. Dessuten kan disse tingene ganske lett volde stor skade på både benk og fingre om man klurer.

Mitt stalltips er derfor å gå for en tang. En nebbtang for eksempel. Tross spredte voldsepisoder i utkantstrøk er nebbtangen et forholdsvis ufarlig verktøy. Det du gjør er rett og slett at du setter den ene spissen ned på lokket, ute i en kant, og hamrer det gjennom. Så stikker du tanga (som helst bør være ren) inn i boksen, og så vrenger du opp en liten del av lokket. Så bare gjentar du dette der du kommer til, og ganske kjapt har du en hermetikkboks som ser ut som om den har vært i krigen. Poenget er imidlertid at du ikke ser ut som om du har vært med på noen krig, og at boksen etterhvert lar seg tømme.

Siste spørsmål har mange svar, og her tror jeg vi bare tar en litt uformell møljekonkuranse der man svarer i kommentarfeltet. Spørsmålet er: Hva er «Holyrood»?

-Tor Nordam

Comments

Ulf,  23.03.07 00:05

Holyrood er et skotsk magasin som fokuserer på politikk.
http://www.holyrood.com/

Camilla,  23.03.07 00:10

1.Hvis det står skrevet i en Jane Austen-bok, vil jeg anta at det brukes. Men ikke nå lenger. Det er ikke i Jane Austens stil å forkorte noe som ikke vil ta mye plass uansett.

2. Jeg tror 10 meter sikkert er riktig, men jeg ville stusset hvis jeg fikk det spørsmålet på et jobb-intervju.

3. Jeg bruker saks når jeg er opprådd i boksåpningssammenheng.

4. En vei i Edinburgh.

Anders,  23.03.07 01:54

Vil ikke vekten av alle myntene presse dem tettere sammen?? Så man kan vel ikke bare regne på høyden. Burde man ikke anslå vekt og hive inn noe greier med gravitasjonen osv....?? Eller er det bare jeg som tenker feil?

Camilla,  23.03.07 02:08

Jeg mistenker at når man sier noe så omtrentilig som "ti meter" har man trygge grenser...

Jørgen,  23.03.07 04:50

2. 5000 kronestykker høyt.

Ulf,  23.03.07 07:05

En krone er i henhold til Norges Bank 1,7 millimeter tykk. Svaret blir dermed, uten å trekke inn eventuelle gravitasjonsrelaterte aspekter, 8,5 meter.

Torgar,  23.03.07 09:14

De som har forsøkt å stable kronestykker vet at 5000 ikke er enkelt å stable, i alle fall ikke uten noe å støtte opp stabelen. En tråd gjennom er det enkleste, men 5000 kronestykker veier mye, slik at tråden bør tåle ganske mye.

Arne,  23.03.07 17:33

Siste spørsmål. Holyrood er navnet på parlamentsbygningen i Edinburgh på folkemunne.

Spørsmål nummer tre. Jeg spiser like godt boksen med.

Andre spørsmål. Hvis du har 5000 kronestykker bør du istedenfor å stable dem, heller kase dem i ønskebrønnen, for på den måten kan du ønske deg akkurat den jobben du vil ha, og trenger ikke svare på spørsmål i jobbintervju.

Det første. Det er vanlig.

Tor,  23.03.07 23:26

Holyrood er alt dere har sagt her, pluss litt til. Det er også det vanlige navnet på Palace of Holyrood House, som er kongeboligen i Edinburgh. Det er der dronningen bor når hun er i Edinburgh, og ikke i Edinburgh Castle, som man kanskje skulle tro.

Det er også den bydelen der nevnte bygg ligger. Parlamentet ligger på andre siden av gaten, og har fått navnet derfra.

Og hvis jeg ikke tar helt feil er det også navnet på super-clusteren til universitetet i Edinburgh.