Om tre dager, den 14. mars, er det π-dagen. I den anledning skal jeg poste en liten tanke jeg hadde for et par uker siden, som relaterer til dette med π. Men først bittelitt om π-dagen.
π-dagen er naturligvis en amerikansk oppfinnelse, og bakgrunnen for at den er nettopp 14. mars er at denne datoen skrives 3/14 på amerikansk. På denne dagen serveres det gjerne pai på universitetene, og man har sikkert andre morsomme π-leker. Jeg nøyer meg med en pie-chart jeg egentlig skulle postet for noen dager siden:
Det vi ser her er altså en oversikt over artiklene på Calcuttagutta. Om noen føler seg truffet må jeg bare innrømme at det var dét jeg håpte på. Dette var ikke ment å være en Tor-mot-røkla-blogg, og jeg hadde i så fall ingen intensjon om å vinne på walk-over. Gå i deg selv og tenk litt, så er jeg sikker på at du finner noe å skrive om.
Forresten, når jeg fant antall artikler, som jeg gjorde ved å sjekke profilen til alle spaltistene, kom jeg bare til 984 eller noe slikt. Jeg aner ikke hvorfor.
Men ja. Det var denne tanken om π. π er jo et irasjonalt tall (ikke et irrasjonelt, som denne IQ-damen skrev bakerst i Magasinet på lørdag), og det er dermed et uendelig langt desimaltall. Det har ikke noe system i desimalene sine, og det burde dermed være mulig å finne igjen enhver endelig rekke av tall i π. Jeg er ikke skråsikker på dette, men det er i alle fall lett match å finne de fleste kortere tallstrenger. Jeg leste et sted at sannsynligheten for å finne en tilfeldig streng på 8 siffer blant de første 200 millioner desimalene av π er ca 86%. Og det er nettop det vi trenger.
Tanken min var at vi kunne oppgi lange tall ved å angi plasseringen i π, der første tall etter komma, 1, er 1, og så videre. Slik kan vi for eksempel slippe å huske mobilnumre, vi kan bare huske plasseringen i π, så er det bare å regne ut π til ønsket nøyaktighet når du trenger nummeret. Mitt telefonnummer begynner for eksempel på plass nummer 66824877.
Og der satte jeg egentlig nådestøtet selv. For de fleste tall vil vi bare erstatte et langt tall med et like langt eller lengre, i tillegg til at det ikke akkurat får plass på en serviett å regne ut de første 67 millioner desimaler i π. Jeg synes imidlertid det var en funky idé. Hvis du vil finne ditt eget telefonummer (det kan jo hende du er mer heldig enn meg, og kommer ned på seks elle sju sifre) kan du benytte
π-search. Det står også litt info om hvordan den funker, og hvor man egentlig får tak i så mange desimaler i π.
Da vil jeg bare avslutte med å ønske alle en god π-dag på onsdag.
-Tor Nordam
Comments