Korrekt språk for studenter
Da jeg var nede og snakket med folkene på HiST, kom jeg i skade for å si at jeg går i fjerde klasse. Den unge, vittige mannen bråsnudde, og sa «Går du sivilingeniør??». Jeg forsikret ham raskt om at jeg slett ikke drev med denslags, og han ble da litt roligere, og fortalte at han ikke likte at siv.ing.-terminologi ble tatt i bruk på frie fag.
Jeg tenkte litt over dette, og diskuterte det med de andre sener på dagen, og jeg har kommet frem til at jeg er en stor synder. Kroneksempelet er at jeg sier at jeg «skal på skolen», når jeg går til Gløshaugen. Dette er det mange som mener er en uting. Selv mener jeg at man kan da umulig si «på universitetet». Å gå på universitetet er det vi gjør hele tiden, som gjør oss til studenter, så jeg synes ikke det passer for å beskrive det å være til stede i universitetets bygninger. Man kunne kanskje si «gå til universitetet», men det blir litt tungvint. I Storbritannia, og sikkert i USA også, er det mange som sier «I'm gonig to the uni», men det gir meg bare lyst til å hogge og drepe fordi det høres så teit ut.
Språkrådets anbefaling:
Bruk navnet på din campus. Gløshaugen, Blindern, Dragvoll eller hvor du nå går.
Eksempel:
Skal du på Gløshaugen i morgen?
En annen ting er dette med årstrinn. Jeg sa jeg gikk i fjerde, men det stemmer jo ikke. Jeg har gått tre år på bachelor, nå går jeg første året på masteren. Jeg er slik sett førsteklassing. Det blir imidlertid ikke riktig det heller. Klasse er nemlig et sivilingeniørbegrep, som egentlig bare har relevans når store studentmengder blir loset igjennom samme timeplan i flere år. På frie fag gjør du i prinsippet som du vil, så du trenger egentlig ikke ha samme timeplan som de andre som begynte samtidig med deg.
Språkrådets anbefaling:
Spesifiser både graden du studerer til, og hvilket årstrinn på den graden.
Eksempel
Jeg går første året på mastergraden.
Fag er også et mye brukt uttrykk vi egentlig burde lagt igjen på videregående. Jeg klipper inn fra ordbok.no:
fag n1 (lty, eg 'noe sammenføyd', senere 'et avgrenset felt, område', besl med *fuge)
1 avgrenset del av en større helhet; felt mellom to stendere i bindingsverk el. felt som begrenses av én vindusramme
2 område, felt, gren av yrke, vitenskap el. kunst være rørlegger av f- / kunne f-et sitt / undervise i flere f- / en tariffavtale for flere f- / naturf-, realf- / alt til f-et henhørende alt det en trenger i en viss forbindelse
Fysikk er altså et fag. Kvantefeltteori, som er noe som ligger under fysikken, er ikke et fag, men et emne. Dette vet blant annet de som skriver studiehåndbøkene, for der heter det emnebeskrivelse, selv om man egentlig kan protestere på det også. Det vi kaller et fag er nok egentilg et kurs om et emne.
Språkrådets anbefaling:
Velg enten kurs eller emne, og hold deg til det.
Eksempel:
Hvilke emner tar du i høst?
Og til slutt heter det naturligvis ikke time, men forelesning, og ikke friminutt, men pause.
-Tor Nordam
Comments