Most recent comments
Moldejazz 2018
Camilla, 8 months
Romjulen 2018
Camilla, 1 year, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 2 years, 2 months
Jogging og blogging
Are, 3 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 3 years, 2 months
Reading in dark times
Are, 3 years, 4 months
Moldejazz 2016
Camilla, 3 years, 8 months
Dørskilt
Karoline, 3 years, 8 months
Melody Gardot
Camilla, 8 months, 2 weeks
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 11 months, 3 weeks
50 book challenge
Camilla, 2 months, 4 weeks
Controls
Register

Mitt andre møte med linux

Mitt første møte med Linux var akkurat slik jeg forestilte meg at det kom til å være. Geir hadde satt opp en linux-boks for meg, eller Geir-Muren som jeg liker å kalle den. Den stod i skapet på rommet mitt, og av og til kunne jeg høre at det raslet litt ekstra i harddisken. Da visste jeg at Geir hadde logget seg inn for å sjekke at alt var bra. Senere tok jeg den med til Trondheim, og etter at det ene nettverkskortet ble ødelagt av lynet måtte jeg bytte det med telefonsupport fra Geir. Så vidt jeg husker kjører den Slackware 6.0, og det var akkurat så komplisert som jeg hadde forestilt meg, men anti-intuitive tekstkommandoer som på magisk vis fikset biffen. Og når når det ikke har vært noe fysisk galt med boksen har den alltid vært stabil som en murstein. Akkurat slik Linux skal være.

I dag hadde jeg mitt andre møte med Linux, denne gangen i form av et slikt brukervennlig grafisk grensesnitt. Jeg installerte Suse Personal 9.1, fra en boot-bar cd. Installasjoenen gikk forholdsvis greit, jeg var en stund bekymret for om den kom til å formatere harddisken min uten å stille spørsmålet på forståelig vis, men det gjorde den ikke. Senere dukket det opp en feilmelding jeg ikke skjønte, men installasjonen fortsatte uhindret, så jeg tenkte ikke noe mer over det. Og da jeg skulle boote for første gang slo det meg hvor likt det var Windows. For å være meg spesifikk ...
Read more Comments (2)

En liten sak om lystgass

Temaet i dag springer fra en samtale jeg hadde med Jørgen, Tore og Trond på tirsdag. Vi diskuterte biler og denslags, og kom på et tidspunkt inn på lystgass, eller nos som de sier i filmen Fast and Furious (eller hva den nå heter). Jeg hadde forestilt meg at nos rett & slett var en forkortelse for Nitrous Oxide, som det populært kalles på engelsk, men så er ikke tilfelle. NOS er en forkortelse for Nitrous Oxide Systems, som er ett av flere firmaer som leverer slikt. "I alle dager" tenkte jeg når Tore fortalte dette. Jeg så for meg at nitrosystemer for biler var noe hjemmesnekret og ulovlig, men så finnes det altså flere firmaer som driver med slikt!

Du kan lese mer om firmaet NOS her:
http://www.holley.com/HiOctn/ProdLine/Products/NOS/GenInfo/History.html

Så hva er egentlig vitsen med å putte lystgass i motoren? I Oxford Concise Science Dictionary står det "It is decomposed on heating above 520 °C into oxygen and nitrogen, and will support the combustion of many compounds." Og det er nettopp det som er poenget. Hvis man klemmer mer oksygen inn i sylinderen i en motor kan man brenne mer bensin. Det er akkurat det samme som man gjør med f.eks. en turbo. Og lystgass er annen en lettvint måte å tilføre mer oksygen, ettersom den dekomponerer til oksygen og nitrogen ved temperaturer man lett oppnår i bilmotorer. For en litt lettvint forklaring av typen, "man tar et oksygenmolekyl ...
Read more Comments (2)

Kendo

Ja, i dag var Jørgen og jeg på Kendo-trening for første gang. Jeg har lest en Kendo-bok, så jeg visste f.eks. at når man slår mot hodet skal man rope "men", og ta et langt steg frem og trampe i bakken. Men ingenting kunne forberedt meg på den harde virkeligheten. Nå sitter jeg her, med store vannblemmer under bena, og ekstremt sår hals. La meg forresten nevne at selv om klokken er over midnatt i Norge, så er den det ikke i London, der jeg godt kunne ha vært. Saken er nemlig den at siden tidlig i høst en gang har Matteus, den svenske nordlendingen, mast om at jeg burde bli med til Praha. Det er litt sent nå, for han dro for et par dager siden, men hvis jeg hadde vært litt frekkere hadde det ikke vært noe i veien for at jeg kunne bestilt meg en London-tur på trass, bare for å ha en solid unnskyldning for ikke å bli med til Praha. Han skulle forresten undersøke om de har noe godt øl der. Ikke slik å forstå at han er av den typen som drikker masse, men han setter stor pris på en god øl.

For å komme tilbake til Kendo, så er det det som er grunnen til at jeg skriver denne spalten, og ikke en helt annen, som sikkert kommer i morgen, fordi jeg kom rett og slett for sent hjem til å rekke å gjøre solid research på det jeg tenkte å skrive ...
Read more Comments (2)

Nyttårsnettverk - rapport!

Da begynner nyttårsnettverket her i kjelleren å nærme seg slutten. Vi begynte 2. januar, slutter i morra 5. januar, og har spilt, i rekkefølge fra mest til minst (sånn omtrent) -

- Half-Life 2 Deathmatch, på LAN
- Counter-Strike, på LAN og over nett
- Trackmania - fabelaktig bilspill
- Atomic Bomberman
- Soldiers: Heroes of World War II (litt, bare)
- Total Annihilation (også bare litt)

En del spill hadde vi kanskje regnet med å spille, men det ble ikke noe av...

- Battlefield 1942
- Battlefield Vietnam
- Raven Shield
- Starcraft

Ooog deltakere:

- RedPilot, Vanillai, KaosBolle, Roskov, XtraLars, Damnation, Major Dølje, Firncuion, Velbon og Olorin (vi savnet spesielt Krystek og GladGummi!)

Da er det bare å få døgnrytmen tilbake til normalen og kjelleren ryddet - jeg har kost meg storlig, satser på nettverk her eller et annet sted i sommer også! En meget fin og sunn sosial aktivitet for unge menn i sin beste alder, vil jeg si.

bilde fra LANet
Comments (1)

Den vanskelige andrespalten II

Jepp, tredje spalte, og vi fortsetter i god stil uten tsunami-nytt.

I november eller deromkring leste jeg boken "Lies, and the lying liars that tell them: A fair and balanced look at the Right". Den er en ganske morsom sak, skrevet av Al Franken, humorist og Clintontilhenger. Som tittelen antyder smekker han opp eksempler i bøtter og spann på løgnaktige høyrevridde svin med egne programmer i kryptofascistiske media, og det er veldig underholdende lesing. Han benytter riktignok enhver anledning til å snakke pent om Bill Clinton, men det er greit nok. Mannen spiller jo saksofon, han fortjener litt cred.

Som de fleste andre nordmenn er jeg ikke overvettes begeistret for den nåværende administrasjonen i USA, og en bok som trekker fram eksempler på at høyresiden og dens lakeier i media er svin, og attpåtil er morsom, går rett hjem hos meg. Men jeg synes Franken gjør det litt lettvint når han omtrent legger skylda for alt som er feil i verden på Bill O'Rielly. Greit nok at mannen er frekk som få, og har sitt eget program der han vekselvis roper ut falske statistikker og "Shut up, cut his mic, I don't have to listen to your talking points", men jeg har vanskelig for å se at han i seg selv er roten til alt vondt. Det som er langt verre er at millioner av amerikanere, dumme som brød, sitter og ser på denne mannen og tar alt han sier for god fisk. Det vil alltid finnes tullinger ...
Read more Comments (3)
Are likes this

Den vanskelige andrespalten

Jepp, da er det atter en avisdag, og dermed på tide å legge ut min spalte nummer to, for å vise at jeg mener alvor. Jeg tenkte at jeg også i dag skulle presentere en tsunamifri artikkel, og heller skrive litt om en tegneserie det kan være greit å lese hvis man er interressert i humor og/eller amerikansk politikk. Jeg snakker selvfølgelig om Doonesbury. Serien regnes nesten som en maktfaktor i USA, og det hvite hus skal visstnok være spekket med orginalstriper, men i Norge har jeg hørt eller sett lite om den. Jeg vet Larsons Gale Verden introduserte serien med stor ståhei og trykket noen sider for noen år siden, men jeg tror det ble med de få sidene. Jeg har i allefall ikke sett den igjen siden. Det spiller uansett liten rolle, siden serien helt klart er best på engelsk, og den kan leses på nettet, på www.doonesbury.com. Den oppdateres daglig med en standard stripe, og med en helsides stripe på søndagene. Doonesbury går daglig i både The Washington Post og The New York Times, og sikkert i flere andre aviser i USA.

Her er adressen til en norsk side med en kort omtale av serien i forbindelse med at den ble lansert i LGV.
http://intsos.no/?id=1415

Her er adressen til en norsk side med omtale av det nye Opus albumet, der Doonesbury er nevnt som inspirasjonskilde til Bloom County.
http://www.bladkompaniet.no/tegneserier/spesialalbum/opus/articles/artid500.html

Her er ...
Read more Comments (2)

Dagen i dag, tredje januar

En kjapp oppdatering av de siste nyhetene følger... en meeeeget kjapp oppdatering.
- Det er nå 155000 døde etter tsunamien i Sør-Asia

Ja, ved første øyekast ser det ut til å være den eneste nyheten, men det er da noen til rundtom.
- SpareBank1 Midt-Norge øker budet på Romsdals Fellesbank

Og i vest-Afrika, nærmere bestemt Elfenbenskysten og deromkring:
- Sitasjonsoppdatering Elfenbenskysten

Den velkjente tendensen mediebildet har til å fokusere på kun en ting kunne vi godt vært foruten - tenk om riksavisene kunne kommet med en slags global nyhetsoppdatering en gang i uka... folk flest går jo ikke ut og ser etter slik informasjon. Dermed er det ingen som vet hva som skjer i Afghanistan så snart det skjer noe andre steder, for eksempel.

De ekstremt lokale nyhetene
Her i kjelleren arrangeres det for tiden nettverk. Se opp for bilder fra hendelsen. Mengden datamaskiner per kvadratmeter (og ikke minst kubikkmeter) er dramatisk høy og morrofaktoren når unntaksvis de helt store høyder. Dessuten har undertegnede enda ikke latt seg plage av den drepende dårlige luftkvaliteten - håper det fortsetter sånn!
Comments (0)

Nytt år - nye muligheter!

2004 forsvant i natt ut kjøkkenveien og samtidig presset 2005 seg inn i entreen. Med et nytt år følger en hel hurv med nye muligheter, og jeg ser mitt snitt til å debutere som blogboy nå da nuvunnen innsikt har gjort meg i stand til å benytte meg av dette kvalmende nypopulære mediet.

2005 blir enda et glimrende år å være norsk i, men kan fort bli klamt dersom man er utilpass med overdoser av drøy nasjonalisme. Mye tyder på at jubileumsåret 2005 kan overgå 1994 når det gjelder norsk selvtilfredshet landet over. Denne norske selvtilfredsheten kunne til dels ha vært begrunnet dersom den norske regjeringen faktisk gjorde noe for å markere norsk internasjonal "godhet". Jeg støtter helhjertet Trygve Hegnars, Norges eneste spaltist, krav om at Norge burde gi 10 milliarder i nødhjelpsbistand til landene rammet av tsunamikatastrofen rundt det indiske hav. Til nå har den norske regjeringen bidratt med 100 millioner, altså ca. en femtedel av det Sverige gir og en tredjedel av det Danmark gir (de ulike landenes bidrag). Skandaløst! Som et av verdens materielt rikeste land skal det være en selvfølge at vi også skal være blant landene som gir mest per capita til nødhjelpsarbeidet. Enda mer selvfølgelig blir det, om mulig, med tanke på Norges ønske om å markedsføre seg som en humantær stormakt. Hvorfor være en sløv kniv i skuffen når alt ligger til rette for å være en internasjonal spydspiss?

Med dette runder jeg av mitt første bidrag til den fremtidige norske mediestorheten calcuttagutta.blogspot.com. Haha! Godt nytt år alle sammen! Måtte det bli et lærerikt, opplevelsesrikt og utviklende år.
Comments (2)

Min allerførste spalte

Jessda. Da Are inviterte meg til å bli skribent på denne bloggen kom jeg til å tenke på noe jeg leste her en dag om Trygve Hegnar. Han er angivelig den eneste norske spaltisten, hvis man anvender Arne Skouens (http://www.dagbladet.no/nyheter/2003/05/26/369579.html) definisjon på en spaltist, nemlig at man må være på trykk hver eneste avisdag.

Jeg tenkte jeg skulle sette meg som mål i 2005 å bli norges andre spaltist, og starter derfor friskt i dag. Dagbladet har nemlig blitt enige med seg selv om at det er avisdag i dag, og da kan ikke Calcuttagutta være dårligere, selv om du ikke vil finne noe om tsunamier fra meg i dag.

Sannheten er at du ikke vil finne så mye annet heller, for min søster maser om å få ta over pcen, og jeg hadde dessuten tenkt meg ut i skogen for å ta bilder.

Følg med på mandag, når min neste spalte dukker opp, medmindre Akersgata definerer det som en avisdag i morgen også.

-Tor Nordam
Comments (3)

Godt nytt år!

Nyttårsfoto: Tor Nordam

Godt nytt år til Kristine i Australia og all familie og venner her hjemme. Bla bla bla. :) Håper dere har hatt en trivelig nyttårsfeiring; så trivelig som den kan bli når man har fokuset litt på elendigheten som fulgte i tsunamiens fotspor i Asia.

Dette er en anledning hvor man absolutt bør bidra litt ekstra. Leger uten grenser og Røde Kors er aktive i katastrofeområdene.

Godt nytt år, og måtte vi få et fredelig 2005.
Comments (0)
Flashforum
Speak you're branes
Tor 02.01.20 21:29

Godt nyttår!
Are 15.03.19 14:18

Godt nyttår! ;)
Tor 01.01.19 10:46

Godt nyttår!
Tor 30.12.17 20:43

Og lynforumet funker igjen! For første gang på et par år.
Tor 30.12.17 20:43

Vi er på lufta igjen, etter et par ukers nedetid (som kanskje ingen la merke til?). Oppdatering følger.
Tor 30.12.17 19:58

Testpost
Kjelll 15.01.16 21:53

Og ja, typisk PisseGuri!
Kjelll 15.01.16 21:51

Sjeldent vært så enig med D Tennant: https://youtu.be/yarNp2Z5TSE?t=1m10s
Are 15.01.16 12:54

Måtte bare forsikre meg om at dere ikke går glipp av den. :)
Tor 03.12.15 19:55

Hmmnja, ok.
Jørgen 03.12.15 12:25

Den var ikkje ein del av rommet. Av same grunn som det ikkje var berre éin hovudskalle i slottet (med unnatak av andre gongen han gjekk gjennom sirkelen).
Tor 03.12.15 08:11

Den var ganske kul. Men hvorfor gikk ikke diamantveggen tilbake til opprinnelig tilstand når han kom inn i rommet igjen?
Jørgen 02.12.15 10:36

Heaven Sent. Steike. Beste eg har sett av Doctor Who nokon sinne! (Sånn. Eg måtte berre få det ut. Takk.)
Tor 15.11.15 19:31

Planen er 1. juledag, på Øverlandsvannet, men det er litt væravhengig. Det må nesten være skikkelig is, eller ingen is. Retiro kan også være et alternativ.
Are 13.11.15 11:10

Når skal julebadet finne sted?
Tor 02.11.15 11:04

Jeg vil oppfordre alle til å ta del i pollen som er oppe for tiden. Og naturligvis vil jeg oppfordre alle til å bli med på julebadet.
Camilla 07.10.15 23:20

Hurra!
Are 05.10.15 21:31

Jørgen 25.09.15 16:45

Haha! Det har eg ikkje tenkt over før. Men no skal eg byrje å ta det i bruk til dagleg.
Tor 15.09.15 07:12

Og RG-beatdown, ikke minst.
Tor 15.09.15 07:07

Har ikke tenkt over før at mange navn på Magic-deck også egner seg som navn på politiske konstellasjoner i norske kommuner. UG-madness, for eksempel.
Ragnhild 06.09.15 21:51

Grattis, Camilla!
Are 06.09.15 10:34

Gratulerer med dagen, Camilla!
Tor 03.08.15 18:55

I andre nyheter: Det viser seg at posting til lynforumet ikke har fungert etter en django-oppdatering i mai eller juni. På lufta igjen nå (åpenbart).
Tor 03.08.15 18:55

På grunn av ubetenksom omgang med databasen mistet vi ca ti minutter i dag. Beklager til alle som postet mellom ca 18.10 og 18.20.
Tor 20.05.15 22:40

Thanks. It was a nice day, almost no rain, champagne for breakfast, etc. Good stuff.
Tim 17.05.15 16:37

Happy 17 May, Norwegians!
Tor 20.02.15 18:59

Bra xkcd i dag. Jeg har sagt omtrent nøyaktig dette i en forelesning.
Tor 03.01.15 23:10

Legg merke til at vi nå har bokser som viser tilfeldige artikler også fra to og ti år tilbake.
Tor 31.12.14 16:31

Uansett, Tangen og jeg tok nyttårsbadet rundt kvart på tre. Kan melde om friske temperaturer i vannet.
Tor 31.12.14 16:31

Mulig det er noe der.
Camilla 31.12.14 12:25

Kanskje fordi alkohol og isbading ikke går så bra sammen?
Tor 30.12.14 21:31

Skjønt, hvorfor 12.00? Midnatt er jo mye kulere.
Tor 30.12.14 21:30

Det eksisterer tilsynelatende en tradisjon for nyttårsbading i Molde. Møt opp, på Retiro klokken 12.00 i morgen.
Tor 22.12.14 00:04

(Vintersolverv er (var) i år klokken 00:03 den 22 desember.)
Tor 22.12.14 00:02

God Vintersolverv!
Ragnhild 20.11.14 14:42

Apple-idiotiet mitt fortsetter: Ved lette småskader på iPhone vraker de altså telefonen og sender deg en ny. Nå har jeg mistet nydelige bilder fra Chile og Spania.
Ragnhild 05.11.14 17:21

Hehe. "Bør Mac fra 2008 oppgraderes". Nå skal eplehuset bestille minnekort (?) slik at de kan oppgradere maskinen min (10.5.8)til Yosemite. Det går visst an. Alt man lærer!
Ragnhild 30.10.14 09:09

@Camilla: Gratulerer med det!
Camilla 29.10.14 15:55

@Ragnhild: Jeg jobber nå på Luftkrigsskolen. Mer engelsk språk og krigshistorie enn tung litteraturteori, men interessant (og med forskningstid).
Ragnhild 29.10.14 08:59

Lynforumpostene mine har hatt en tendens til å multiplisere seg selv. Bør mac fra 2008 oppgraderes? Er det dyrt?
Tor 28.10.14 23:03

Calcuttagutta er jo hovedsaklig utviklet på en Mac fra 2008, så det burde funke greit.
Tor 28.10.14 23:02

Hva er det som ikke funker med lynforumet?
Ragnhild 22.10.14 16:02

Lynforum+min mac fra 2008=dårlig match.
Ragnhild 22.10.14 16:01

Camilla: Har du funnet deg en spennende jobb nå? Er nysgjerrig.
Ragnhild 22.10.14 16:01

Camilla: Har du funnet deg en spennende jobb nå? Er nysgjerrig.
Are 15.10.14 21:07

Fusjon! (AviationWeek)
Camilla 28.09.14 22:07

For de med interesse for jazz og litteraturteori: Derrida og Coleman.
Camilla 14.09.14 19:53

Camilla 14.09.14 19:53

Jeg har ikke lest Marta Breen, dessverre; men det jeg har sett av henne virket fornuftig.
Ragnhild 12.09.14 10:13

Camilla: Leser at du stadig er feminist, og lurer på om du har en kommentar til Marta Breens nye bok? Anbefales for øvrig til alle som ikke har lest den!
Tor 07.09.14 22:03

Jeg ville lagt til fortran, som er et lysssvert. An elegant weapon, for a more civilised time.
Camilla 16.07.14 23:12

Jeg skal kuratere We The Humanities neste uke. (@wethehumanities)
Tor 23.04.14 07:59

Tor 15.04.14 01:00

Tor 08.04.14 20:44

Hmm, to måneder uten aktivitet i lynforumet, og over to uker mellom artikler. Jeg tror jeg må skjerpe meg litt.
Tor 01.02.14 12:47

Kul, men det ser ut som de har løftet den fra wikipedia, fjernet kildehenvisningene og lagt til rotete grafikk
Tor 14.01.14 21:33

Forøvrig, når det er snakk om å varme opp en såpass komplisert substans som kaffe, og når man diskuterer effekter på smak og slikt, er det nok mer kjemi enn fysikk.
Tor 13.01.14 23:06

Godt spørsmål. Jeg skal tenke på det. Jag faktisk tydd til mikrobølgeovn fra tid til annen jeg også, og da stort sett flat pedal i et minutt eller så.
Are 13.01.14 21:43

O Tor. Du som kan fysikk. Hva er den mest skånsomme måten å varme opp igjen kald kaffe på? Er mikrobølgeovn på svak styrke bedre enn kort tid på full guffe? #potensiellArtikkel
Ulf 13.01.14 12:17

Halve prinsesseriket og en trekvarts Jarlsberg til den som lærer meg å stoppe scrollingen når artikkelen er ferdiglest. Grøss og gru for et kommentarfelt.
Are 13.12.13 23:10

He he he. Jeg stusset også på det positive synet på xls ;)
Tor 12.12.13 21:00

Vel, ikke akkurat. Men jeg er naturligvis enig. Bortsett fra as .xls også burde være på negativ.